Christelijk paar in Turkije opgepakt

0
116
In de Turkse havenstad Izmir werden eerder deze maand de Amerikaanse christenen Andrew Brunson en zijn vrouw Norine gearresteerd (foto) en zit de man nog steeds vast. Volgens bezorgde vrienden heeft het te maken met hun kerkelijke activiteiten. Maar de autoriteiten zeggen dat zij een risico voor de nationale veiligheid vormen, meldt de organisatie Stem der Vervolgden (Voice of the Persecuted, VOP).

Het paar leidt al 23 jaar een kerk in Turkije, die bij de autoriteiten volledig bekend is, vertelde de organisatie aan christelijk nieuwsagentschap BosNewsLife, partner van Uitdaging. Op 7 oktober moesten zij bij de politie komen, waar zij warden geconfronteerd met een brief uit Ankara, inhoudende dat zij een gevaar voor de nationale veiligheid waren. Het paar werd onmiddellijk gearresteerd, hun telefoons werden in beslag genomen en er volgde isolement van de rest van de wereld, zegt VOP.

Geen communicatie
De Turkse autoriteiten gingen niet in op verzoeken van advocaten, vrienden en een vertegenwoordiger van de VS om met hen op enigerlei wijze te communiceren. Het paar werd nadrukkelijk het hebben van het Bijbel verboden. Ook werd niet toegestaan boeken te ontvangen of zich te verkleden. Ook de bril en zijn horloge werden Andrew ontnomen.

Volgens VOP is hen verteld dat de regering hen is vergeten. Norine Brunson is na twaalf dagen vrij gelaten en haar werd mondeling meegedeeld dat de beschuldigingen tegen haar zijn geseponeerd. Maar een advocaat vertelde haar dat die melding vrijwel zeker niet op papier zal worden gedaan. Zij mocht op 20 oktober haar man een half uur zien, maar de volgende dag werd haar de toegang geweigerd. En behalve zijn vrouw heeft niemand contact met hem gehad. Activisten menen dat Turkije zowel in strijd met de eigen grondwet als de door dat land geratificeerde Conventie van Wenen handelt door een vertegenwoordiging van de VS niet toe te laten.

Nasleep
De gebeurtenissen markeren de oplopende spanningen tussen Turkije en het Westen in de nasleep van een mislukte coup, die duizenden mensen, onder wie journalisten, leraren, rechters en anderen werden ontslagen op grond van wat critici zien als valse beschuldigingen.

VOP wil het paar veilig uit Turkije hebben. Het visum van Norine loopt tot 10 november en, hoewel zij gedwongen kan worden te vertrekken, wil zij het land niet zonder haar man verlaten. Zij is bang dat haar man uit het migratiecentrum, waar hij nu zit, naar een gevangenis wordt overgebracht. Hoewel er diverse beschuldigingen tegen hem zijn ingebracht, staat geen ervan zwart op wit.