Christenen in Soedan opgepakt

0
166
In de (Noord) Soedanese stad Bahri zijn veertien evangelische leiders en andere christenen opgepakt, voor wie geloofsgenoten vrijdag om gebed vroegen. Dat meldt christelijk nieuwsagentschap BosNewsLife, partner van Uitdaging. Alle gearresteerde zijn leden van de evangelische gemeente in de stad en werden donderdag (7 juli) naar het politiebureau gebracht.

Hoewel het OM hun vrijlating inmiddels heeft bevolen, worden zij nog steeds vastgehouden, zegt de organisatie Middle East Concern (MEC). Een instantie van de overheid verkocht het gebouw van een door de kerk gerunde school aan zakenmensen. Maar volgens de gearresteerde kerkleden was de verkoop illegaal. Zij vertelden dat toen de ondernemers het pand wilde betrekken, waarna de politie elf christenen arresteerde.

Door bemiddeling van een advocaat werden zij weer vrij gelaten, maar de volgende dag opnieuw opgepakt, nadat de christenen terug waren gekeerd naar de school en daar ontdekten dat de sloten waren verwisseld en die open braken.
Volgens christenen maakt de actie deel uit van het streven van de Islamitische regering zich te mengen in kerkzaken. Er is een aan de overheid gerelateerd comité aangesteld, dat verantwoordelijk is voor de eigendommen van kerken, maar volgens christenen frauduleus handelt.

De evangelische gemeente weigert de instantie te erkennen en daagde de overheid voor de rechter. Die gaf tot ieders verbazing in augustus vorig jaar de kerk gelijk en noemde in een vonnis het comité illegaal.

Maar toch gaat de druk op christenen door, zegt MEC. Sinds 2013 zijn diverse bij kerken in gebruik zijnde gebouwen verkocht aan door de regering gesteunde zakenmensen.