Christenen Laos in cel door gebed voor zieke

0
33
Vijf christenen, onder wie voorganger Kaithong, zitten in zuidelijk Laos nog steeds vast wegens gebed voor een zieke gelovige, die toch overleed. Zij zijn tot negen maanden cel veroordeeld door de Volksrechtbank in de provincie Savannakhet. Dat meldt christelijke nieuwssite BosNewsLife, partner van Uitdaging.

Eerder beschuldigd van moord, bepaalde de rechtbank dat zij schuldig zijn aan het onbevoegd uitoefenen van een medisch beroep, zonder de vereiste vergunning. Dat bevestigde directeur Sirikoon Prasertsee van waakhond voor mensenrechten en godsdienstvrijheid Human Rights Watch for Lao Religious Freedom’ (HRWLRF).

Volgens hem acht het hof de mannen kwakzalvers en veroordeelde het hen niet alleen tot negen maanden gevangenisstraf, maar ook ieder tot 62 dollar boete. Los daarvan moeten zij een bedrag van $2,450 betalen aan de familie van de overledene, wat in Laos een enorm bedrag is. Mensenrechten activisten zeggen dat de vrouw, Chansee, zelf om gebed had gevraagd, na van haar dochter en een ander familielid te hebben gehoord dat zij daardoor zou kunnen genezen.
Volgens plaatselijke christenen waren de autoriteiten kwaad omdat Chansee kort tevoren tot geloof was gekomen. Nadat zij Christus had aanvaard als Heer en Heiland, deden ook haar acht kinderen dat.

Voor christelijke activiteiten en kerken is toestemming van de overheid nodig, maar christenen zeggen dat de communistische regering die zelden geeft. Alleen een beperkt aantal geregistreerde christelijke denominaties kreeg die in het overwegend boeddhistische land. In Laos neemt vervolging van christenen toe.