Christenen Pakistan vrezen represailles na vrijspraak Asia Bibi

0
201
Christenen in Pakistan vrezen represailles nadat Asia Bibi is vrijgesproken van blasfemie. Dat meldt Open Doors, een organisatie die wereldwijd vervolgde christenen steunt, op basis van gesprekken met christenen in Pakistan.

De christelijke gemeenschap vreest zwaardere vervolging en aanvallen op kerken en andere eigendommen van christenen. “Het is een uitgesproken bedreigende situatie voor religieuze minderheden op dit moment”, zegt Open Doors-woordvoerder Klaas Muurling. Een aantal kantoren en scholen ging dicht vanwege de toenemende spanning. Het gaat voornamelijk om scholen waar christelijke kinderen in overwegend islamitische klassen zitten.

De hoogste geestelijke van een extremistische islamitische groep genaamd Tehreek Labek Pakistan riep begin deze week zijn volgelingen op de straat op te gaan als het vonnis uitpakte in het voordeel van de christenvrouw. De moordenaar van de Pakistaanse gouverneur Salman Taseer, die in 2011 werd gedood omdat hij steun betuigde aan Asia Bibi, behoorde ook tot deze extremistische groep.

De boodschap van de geestelijke heeft christenen grote angst aangejaagd. “We roepen de Pakistaanse regering op om de veiligheid van christenen te waarborgen en militairen in te zetten om de levens en eigendommen van religieuze minderheden te beschermen, in het bijzonder van de christenen op dit moment”, zegt Muurling.

Asia Bibi zat meer dan acht jaar in de dodencel omdat ze de profeet Mohammed zou hebben beledigd. Ze werd in maart 2009 opgepakt en verbleef sinds 2010 in de dodencel. “We zijn opgelucht door de boodschap van het Pakistaanse Hooggerechtshof dat de aanklacht tegen Asia Bibi van tafel is geveegd”, zegt Muurling. “Het ging om beschuldigingen die enkel en alleen waren geuit om haar christelijk geloof. Deze uitspraak geeft ons hoop dat Pakistan stappen aan het zetten is op de weg naar meer godsdienstvrijheid en de verbetering van mensenrechten.”

Het Pakistaanse Hooggerechtshof oordeelde woensdag dat Asia Bibi direct moest worden vrijgelaten. Volgens het officiële vonnis heeft haar strafrechtelijke vervolging categorisch gefaald om de bewijslast sluitend te maken. De rechters citeerden meermaals teksten uit de Koran en andere islamitische geschriften, waarin ze benadrukten dat niet-moslims op een goede manier moeten worden behandeld.

“We zijn heel dankbaar dat Asia is vrijgelaten, maar we vrezen ook buiten de gevangenismuren voor haar leven”, zegt Muurling. “Toen in het verleden berichten naar buiten kwamen van haar mogelijke vrijlating, werd daar direct op gereageerd door radicale moslims met de boodschap haar buiten de gevangenis te doden. Een soortgelijke sfeer hangt er nu ook.” Open Doors verwacht dat Asia Bibi zo snel mogelijk Pakistan verlaat.

Fotobijschrift: Asia Bibi met gouverneur Salman Taseer, die in 2011 werd vermoord omdat hij het openlijk opnam voor de christenvrouw.

Bron: Open Doors