Gestraft wegens uitspraak: Jezus enige Weg

0
139
Omdat hij letterlijk Jezus citeerde, die Zichzelf de enige weg naar God noemde, werd de Britse predikant Michael Overd door een rechtbank in Bristol veroordeeld tot het betalen van een boete van £ 300, ‘schadevergoeding’ aan een slachtoffer plus proceskosten. In totaal kostte het hem £ 2000. Hetzelfde bedrag moest de uit Amerika afkomstige prediker Michael Stockwell betalen, ook al omdat zij samen voor de totale proceskosten van ruim £ 3000 opdraaien. Beiden gaan in hoger beroep, meldt de Bristol Post.

In de open lucht, als straatpredikers, hadden zij volgens getuige Lynsey Powell een haatboodschap tegen moslims en homo’s gericht. Zij vertelde zelf als christen geschokt te zijn door wat de twee zeiden. Lynsey was door het OM als getuige opgeroepen. Overd (53), die al acht jaar op straat predikt, zei allerminst een haatprediker te zijn. Hij had gelegenheidsprediker Michael Stockwell via een vriend leren kennen.

Overd sprak vorig jaar tot ongeveer honderd mensen en las toen uit de King James Bijbel. Op basis daarvan zou hij hebben gezegd dat moslims en katholieken naar de hel gaan, als zij zich niet bekeren. Voor zijn rechters, die hem het etiket haatprediker opplakten, zei Overd nog nooit iemand te hebben gehaat, maar uit liefde moslims de waarheid te hebben verteld.

Maar ook de Here Jezus was in Zijn tijd omstreden, zei hij. En Overd citeerde de melding van de Here Jezus dat iedereen die niet in Zijn naam komt een leugenaar en een dief is. Wegens Zijn uitspraken kruisigde men Hem, zei Overd. Homo’s zijn volgens hem niet slechter dan andere verloren mensen.

Overigens ontving hij diverse steunbetuigingen. Hij kwam naar zijn zeggen op 41-jarige leeftijd tot geloof. “Ik was niet van plan ook maar iemand te kwetsen”, zei hij. Maar om Gods boodschap kon hij, mensen helpend, niet heen, voegde hij er aan toe.