Het bloed van Iraanse martelaren

0
181
Afgelopen zaterdag was het 25 jaar geleden dat de Iraanse kerkleider Haik Hovsepian werd vermoord om zijn geloof. Zijn familie herdachten zijn dood en ook de zegen die er uit voortkwam. Broeder Hovsepian leeft niet meer, maar mede door zijn getuigenis de Iraanse kerk des te meer.

Takoosh Hovsepian, de weduwe van Haik, vertelt dat zij en haar kinderen bemoedigd worden door getuigenissen van vele Iraniërs die christen worden. Steeds weer horen ze dat door het leven van Haik, zijn preken, zijn toewijding en de ultieme prijs voor zijn geloof vele Iraniërs christen zijn geworden.

De Iraanse kerk verloor in 1994 naast Haik meerdere kerkleiders. Ze werden onder mysterieuze omstandigheden om het leven gebracht. Hun getuigenis is het zaad van de huidige Iraanse kerk geworden. Momenteel telt de kerk ruim 800.000 gelovigen waarvan bijna 90% ex-moslims zijn.

De overheid probeert op alle mogelijke manieren om de groei in te dammen en de kerk te intimideren. In december waren er vele arrestaties. Christenen horen hoge gevangenisstraffen tegen zich eisen, voor één christen werd zelfs 15 jaar gevangenisstraf geëist.

Iran staat op plaats 9 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Foto: Anne van der Bijl, oprichter van Open Doors, en Haik Hovsepian waren goede vrienden.

Bron: Open Doors