Hindoe-nationalisten verliezen verkiezingen

0
144
India – De BJP-partij van president Modi heeft zware verliezen geleden in drie staten in Centraal-India. Een aartsbisschop verwacht dat dit rust brengt voor de kerken in dit gebied. Maar de Evangelical Fellowship of India spreekt dit tegen.
 
De BJP was 15 jaar aan de macht in Chhattisgarh, Madhya Pradesh en Rajasthan. De recente verkiezingen resulteerden in grote winst voor de Congress Party. In deze staten worden christenen zwaar vervolgd en hebben ze te maken met veel geweld.
Aartsbisschop Cornelius, leider van de katholieke kerk in Madya Pradesh, verwacht betere tijden. Cornelius: “We hopen dat de situatie zal verbeteren en dat de rust terugkeert”, zegt hij. “Laten we hopen dat de nieuwe overheid de wet zal handhaven zonder angst en zonder voorkeur.” Hij doelde daarmee op de vele geweldsincidenten tegen christenen.
 
Ds. Vijayesh Lal, voorzitter van de Evangelical Fellowship of India (EFI) in New Delhi: “De inwoners wilden een andere overheid. Ook was de Congress Party in opkomst en onder boeren was veel boosheid over de lage prijzen voor hun oogsten en de stijgende kosten.” De EFI rapporteerde veel over christenvervolging in Madhya Pradesh en Chhattisgarh. Lal: “Christenen worden gehaat in deze staten.” Beide staten kennen ook een anti-bekeringswet die vooral wordt gebruikt om christenen gevangen te zetten. En om christenen en kerken te overvallen. Lal voegt er nog aan toe: “Ik ben bang dat er weinig zal veranderen voor de minderheden, vooral voor de christenen die een ‘soft target’ blijven. Begin volgend jaar zijn er verkiezingen in India en er kan dan meer geweld van hindoes richting christenen voorkomen.”
 
India staat op plaats 11 van de Ranglijst Christenvervolging 2018. Open Doors is een tweejarige gebedscampagne begonnen voor India.

Bron: OpenDoors