Iraanse pastor ‘voorwaardelijk’ vrij

0
157
De Assirische pinkstervoorganger Victor Bet-Tamarz (60) in Iran is voorwaardelijk vrij gelaten. Maar volgens christelijke nieuwsdienst BosNewsLife, partner van Uitdaging, blijft zijn toekomst onzeker. Hij zat vast in de beruchte Evin gevangenis in Teheran. Zijn familie moest documenten over eigendommen overleggen, omdat die niet in staat was de borgsom te betalen. Onduidelijk is nog of de autoriteiten de voorganger en diens gezin zullen dwingen zijn huis of andere eigendommen te verkopen om de aan zijn vrijlating verbonden borgtocht te kunnen betalen.
  
Bet-Tamarz en andere christenen werden op 26 december opgepakt wegens het houden van een dienst. Zij moesten uitleggen waarom zij bijeen waren en waarom zijn dachten te zijn gearresteerd. Mannen en vrouwen werden gescheiden, Bijbels, mobieltjes en identiteitsbewijzen in beslag genomen. Ook werd huiszoeking gedaan in de woning van de pastor, waar onder meer zijn computer, boeken en andere bezittingen werden geconfisqueerd. Ten slotte werden alleen Bet-Tamarz en twee leden van zijn gemeente gevangen gezet. Die twee anderen zijn een maand geleden op borgtocht bevrijd.

Medegelovigen maken zich zorgen over zijn zwakke gezondheid, die er door de behandeling in de gevangenis niet beter op werd. Hij heeft onder meer ademhalingsproblemen en verloor veel gewicht. De organisatie Middle East Concern (MEC) heeft om gebed voor hem en zijn gezin gevraagd.