Kerkgangers gewond door moslim zwaard

0
42
De man van 23 die zondag een mis binnenviel en daar met een zwaard vier mensen verwondde, wilde zich volgens de Indonesische politie aansluiten bij IS. Bij de mis waren ongeveer honderd mensen aanwezig in een katholieke kerk in de provincie Yogyakarta op Java.

Tot de vier gewonden behoort de 81-jarige in Duitsland geboren priester Edmund Prier die voor het altaar van de St. Lidwina kerk stond. De aanvaller onthoofdde beelden van Jezus en de maagd Maria. Hij werd, toen hij een waarschuwingsschot negeerde, door de politie in een been geschoten.
Volgens de politie wilde de man naar Syrië gaan, maar hij scheen geen visum te hebben gekregen. Politiecommandant Tito Karnavian zegt te onderzoeken of de dader als eenling handelde of deel uitmaakt van een groep.

Het bloedbad van zondag volgt op diverse andere aanvallen op kerken door IS in Indonesië, ‘s werelds grootste islamitische land. In 2016 raakten kinderen gewond doordat een man molotowcocktails op zondagochtend tijdens de dienst in een kerk gooide. En op kerstavond in 2000 zorgde de aan al-Qaeda gelieerde organisatie Jemaah Islamiyah voor bombardementen in kerken in Jakarta en acht andere steden, waardoor achttien mensen werden gedood en er veel gewonden vielen.

Op regering van Indonesië wordt druk uitgeoefend om christenen en andere minderheden beter te beschermen, nu het islamitische extremisme toeneemt.