Koptische christenen houden rouwdiensten op straat

0
136
Koptische christenen in verschillende delen van Egypte hielden de afgelopen weken rouwdiensten op straat. Ze hadden geen keus omdat hun kerken waren gesloten of omdat er geen kerk is.
 
Begin september was er een rouwdienst op straat in het dorp Dimshau Hashim, in de omgeving van Minya, 300 km ten zuiden van Cairo. De plaatselijke kopten hebben geen kerk tot hun beschikking en ze komen samen in een huis van een gemeentelid. Eind augustus had een menigte fanatieke moslims hen bij dat huis overvallen. Vanwege die onrust was er extra beveiliging aanwezig bij de begrafenis van de 68-jarige Wadih Habib Henein.
 
In diezelfde week was er ook ten oosten van Dimshau Hashim, in Abu Greer, een rouwdienst op straat. De kopten in dit dorp hebben ook geen kerk.

In de Assioet regio, 400 km ten zuiden van Cairo, werd op 31 augustus in het dorp Qasr Haidar een begrafenis op straat gehouden. De koptische kerk was eerder gesloten na protesten van moslims. Ook in het dorp Dairout vond een rouwdienst plaats op straat buiten de gesloten St. Mozeskerk. De kerk was 20 jaar geleden gesloten en de christelijke gemeenschap heeft nog geen toestemming voor heropening van de kerk.
 
Dezelfde rechten voor kerken en moskeeën
Twee jaar geleden vaardigde de Egyptische overheid een wet uit dat kerken dezelfde rechten krijgen als moskeeën. Ongeveer 3.500 kerken wachten op deze legalisatie. Sommige kerken wachten er al 20 jaar op. In januari 2018 publiceerde het ministerie van Volkshuisvesting dat christenen toestemming hebben om in niet gelegaliseerde kerken samen te komen. Conservatieve moslims weten dit in veel gevallen nog steeds tegen te houden. Zelfs open kerken zijn niet zeker van hun voortbestaan. Zo werden er onlangs in de omgeving van Luxor acht kerken gesloten.

Bron: WWM, Watani / Opendoors