Malatya-zaak: verdachten beschuldigen medeverdachte

0
144
Turkije – Er zijn nieuwe ontwikkelingen in de zogenaamde Malatya-moordzaak. Vier van de vijf verdachten hebben medeverdachte Emre Gunaydin aangewezen als dader.

In de Malatya-zaak staan vijf mannen terecht voor de moord op drie christenen in de zuidoostelijke Turkse stad Malatya in 2007. Twee Turkse christenen met een moslimachtergrond en een Duitse zendeling zijn toen bij een boekwinkel om het leven gebracht. Volgens de vier verdachten heeft Gunaydin de moorden op zijn geweten. “Emre Gunaydin heeft hen één voor één genadeloos gedood”, getuigt verdachte Salih Gurler.

De vier deden de uitspraak tijdens de 107e zitting in de zaak. De verdachten hangt een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd. Voor hen was dit de laatste kans om zich te verdedigen. Gunaydin zou de vier verdachten hebben bedreigd om hen zover te krijgen mee te doen met de overval op de christelijke boekwinkel. “Toen hij ons vertelde dat zijn oudere broer en vader lid zijn van de maffia, werden we bang van hem”, zegt verdachte Salih Gurler.

Terreurnetwerk
Gunaydin zou de andere verdachten hebben geïntimideerd. Ook beschuldigde hij volgens de verdachten de protestante huiskerken ervan samen te spannen tegen de Turkse staat. Uiteindelijk ontvouwde hij zijn plan om het kantoor van de christelijke boekhandel en uitgeverij te overvallen. Zo hoopte hij documenten in bezit te krijgen die de ‘geheime agenda’ tonen van de christenen tegen Turkije en de islam.

Toen de vier jonge mannen aangaven Gunaydin hierbij niet te willen helpen, werden zij door hem bedreigd. De verdachten zijn ervan overtuigd dat Gunaydin niet alleen handelde, maar dat er een machtige organisatie achter zit. Ook advocaten van de nabestaanden vermoeden dat er sprake is van een complot. De vijf verdachten zouden slechts kleine spelers zijn in een groot terreurnetwerk. Dit terreurnetwerk probeert met de moorden te bewijzen dat de Turkse staat in staat is minderheden te beschermen.

Oneerlijk rechtssysteem
De Malatya-zaak heeft de christelijke minderheid in Turkije ontmoedigd. Zo vertelt Soner Tufan, woordvoerder van de Turkse Alliantie van Protestante Kerken. “We zouden graag zien dat de moordenaars eerlijk veroordeeld worden. Zij hebben onze broeders op zeer gewelddadige wijze vermoord. Natuurlijk zouden we ook graag willen weten wie er werkelijk achter zit. Voor nu zien we geen resultaat. Ondanks dat de advocaten hard werken op de waarheid boven tafel te krijgen.”

Tufan verklaart dat de kerk in Turkije niet gelooft dat het rechtssysteem eerlijk is voor christenen. “Dat maakt het leven voor ons hier erg moeilijk.”

De volgende rechtszaak staat gepland op 21 oktober. Dan zal Emre Gunaydin worden gehoord.

Bron: Open Doors