Onderzoek dood christen advocaat China

0
79
Voor mensenrechten opkomende organisaties in China onderzoeken daar wat zij noemen de ‘mysterieuze dood’ van de bekende voor christenen strijdende advocaat Li Baiguang (49), die op 26 februari in een militair ziekenhuis overleed, hoewel hij volgens degenen die hem kenden enkele dagen eerder nog in goede gezondheid verkeerde.

Verscheidene christenen vrezen dat autoriteiten bij zijn dood in de stad Nanjing waren betrokken. “Hij ging naar het ziekenhuis wegens lichte maagpijn en was een paar uren laten overleden.”, zeg de organisatie ChinaAid. Chinese officials ontkennen iets met zijn dood te maken te hebben. “Het ziekenhuis beweert dat hij leverproblemen had en doodbloedde, maar was voor de opname gezond”, zegt ChinaAid. Volgens stichter ds. Bob Fu stierf Li Baiguang, die hij al meer dan tien jaar goed kende, onder mysterieuze omstandigheden.

Gebedsontbijt
Enkele weken voor zijn dood bezocht de advocaat het National Prayer Breakfast in Washington DC, samen met Fu en een gezelschap Chinese mensenrechtenactivisten.  Bij die gelegenheid zei president Donald Trump dat Amerika een land van gelovigen is die samen de kracht van het gebed kennen. In het verleden ontmoette president George W. Bush de advocaat drie keer (foto), in verband met zijn ‘moedige werk’, meldt ChinaAid.

Democratie Award
Li ontving van de in de USA gevestigde organisatie National Endowment for Democracy voor zijn inspanningen voor mensenrechten ook een onderscheiding.  Chinese christenen zijn ook bezorgd over de levens van zijn weduwe Xu Hanmei en zijn zoon Li Qingxin. “Wij zijn diep bedroefd door het verlies van een van China’s moedigste pro-grondwet advocaten”, zegt Fu. Nu het Chinese parlement instemde met wijziging van de grondwet, waardoor president Xi Jinping levenslang in functie kan blijven, vrezen christenen harder optreden tegen de kerken. Door de wijziging is Xi Jinping de machtigste leider sinds Mao, die meer dan veertig jaar geleden overleed. Vorig jaar kregen duizenden dorpelingen in het zuiden van het land al de opdracht symbolen en platen die naar Jezus Christus verwezen te verwijderen en daarvoor in de plaats foto’s van de president op te hangen. Ondanks de vervolging nam het aantal christenen de laatste jaren toe.