Pastor wegens geloof voor Turkse rechter

0
81
Het proces tegen de al 18 maanden in een Turkse cel verblijvende Amerikaanse pastor Andrew Brunson is maandag begonnen. Hij is volkomen onschuldig maar zit gevangen wegens zijn geloof. Brunson wordt beschuldigd van staatsgevaarlijke activiteiten wegens ‘christianisering’ van mensen. Hij kan levenslange gevangenisstraf krijgen.

Brunson heeft al 23 jaar een bediening in Turkije, zonder dat ooit incidenten plaats vonden. In feite begonnen de problemen toen hij een permanent verblijf in het land aanvroeg. Men doet nu alsof hij tot een gewapende terroristische organisatie hoort en spionage bedrijft in het land waar hij heen kwam met liefde, zeggen christenen. Zij vinden de aanklacht belachelijk. In plaats van bewijs van enig misdrijf is die gebaseerd op zogenaamd ‘geheime’ getuigenissen.

Senator Tillis, die hem eerder al opzocht in de gevangenis, en een vertegenwoordiging van een organisatie voor internationale vrijheid van Godsdienst woonden het proces bij. Volgens hem is de predikant het slachtoffer van valse verklaringen en hij roept de Turkse overheid op eerlijk en transparant te zijn. “Pastor Brunson wordt door sommige elementen in de Turkse regering als politieke pions gebruikt”, zegt hij. De ACLJ, een organisatie voor religieuze vrijheid, heeft de zaak onder meer bij het Witte Huis en de Verenigde Naties aanhangig gemaakt.