Turkije: Amerikaanse pastor levenslang opsluiten

0
136
Turkse aanklagers eisen levenslange gevangenisstraf voor pastor Andrew Brunson. De aanklacht werd op 13 maart ingediend bij de rechtbank in Izmir. Brunson zit al 17 maanden gevangen.

Pastor Brunson wordt beschuldigd van actieve deelname aan de Gülen-beweging, verbondenheid met de verboden PKK en het verzamelen van spionage informatie voor politieke en militaire doelen. De advocaat van Brunson krijgt geen toegang tot het dossier door de Turkse overheid opgesteld.

Jacqueline Brunson, dochter van de pastor, riep de VN vorige week in Geneve op om zich in te zetten voor de vrijlating van haar vader. Ze zei: “Zijn gevangenschap op valse beschuldigingen duurt veel te lang. En de beschuldigingen zijn absurd. Hij is niet een terrorist die de regering wil aanvallen. Mijn vader is een vredelievende pastor. Mijn familie houdt van en respecteert het Turkse volk en mijn vader en moeder dienen hen al vele jaren.” Ze was geschokt door het zien van haar vader. “Het was moeilijk om hem te zien. Hij was gebroken, zo dun en zo wanhopig”.

Een week geleden stuurde de gevangen pastor dit bericht. Brunson: “Laat het duidelijk zijn. Ik zit niet gevangen omdat ik iets verkeerd heb gedaan, maar om wie ik ben – een christelijke pastor. Ik mis mijn vrouw en kinderen heel erg. Toch geloof ik dat dit waar is: het is een voorrecht om te lijden voor Christus, zoals zo velen voor mij. Uit de grond van mijn hart dank ik iedereen die naast me staan in gebed.”

Turkije staat op plaats 31 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Bron: WWM