Vervolging en groei aantal christenen Jemen

0
225

Hoewel zich daar volgens de VN en hulporganisaties de grootste humanitaire ramp voordoet, stijgt het aantal christenen in Jemen er meer dan ooit. Dat zegt onder anderen directeur Boudewijn Schoonhoven van de er ook werkende zendingsorganisatie Christian and Missionary Alliance (CAMA).

Het is volgens hem een prachtig land, maar de er heersende oorlog is uiterst complex. Iedereen lijkt tegen iedereen te strijden. Noord tegen Zuid, stammen tegen andere stammen en allerlei stromingen in de Islam vechten elkaar de tent uit.

“Er zijn meer Kalashnikovs dan mensen in het land”, zei Schoonhoven bij Family7. “Het is de grootste humanitaire crisis van onze tijd.” Door het aanhoudende oorlogsgeweld zijn miljoenen slachtoffers ontheemd en er heerst extreme hongersnood. Een klein lichtpuntje is dat Houthi rebellen zich hebben terug getrokken uit de havensteden.

Christenen zijn actief in het helpen van burgers, gesteund door buitenlandse organisaties. Volgens Schoonhoven is er zowel zware vervolging, die enorm toeneemt, als groei van de gemeenten. Jemenitische christenen zien de grootste groei van de kerk in decennia.
Samen met de lokale kerk helpt CAMA noodhulp te leveren en het Evangelie te verkondigen. Er is op het moment dringend financiële steun nodig, gericht gebed en mensen die in de omliggende landen vluchtelingen willen helpen, zegt de CAMA-directeur.

Minstens tien gelovigen, onder wie één leider, zitten op dit moment gevangen. Maar omdat zij van alle kanten helpen, vallen zij wel op. Een christen die van een dorp was gevlucht naar een andere plaats, zag daar dat er geen school was een sprak er het dorpshoofd over aan. Daar moeten we wat aan doen, zei die ook. Maar of de christen het dan maar wilde leiden. Inmiddels is het model school ook naar andere gebieden gegaan.

Omdat er zoveel onderlinge en felle strijd is tussen diverse stromingen van de Islam, stellen velen vragen bij de religie en komen veelal tot geloof in Christus, zegt Schoonhoven.

Tekst: Johan Th. Bos