Voor leven Vietnamese pastor wordt gevreesd

0
105
De vrouw van de in een Vietnamese gevangenis een celstraf uitzittende pastor Nguyen Cong Chinh (45) vreest voor het leven van haar echtgenoot, nu die openlijk over mishandeling sprak. Volgens Tran Thi Hong wordt haar man gestraft, omdat hij eerlijk aan een VS-delegatie vertelde over martelingen, bedreigingen en mishandelingen die hem ten deel vielen.

Hij zei geregeld te worden geslagen, glasscherven in zijn voedsel te krijgen en geregeld in afzondering te worden opgesloten. Pastor Nguyen werd in de provincie Gia Lai aangehouden in april 2011 wegens zijn christelijke getuigenis, zeggen gelovigen. In juli 2012 werd hij tot elf jaar veroordeeld op beschuldiging van het ondermijnen van de nationale eenheid. Op 25 mei bezocht een delegatie uit de VS hem. Hoewel hij van tevoren was gewaarschuwd niets negatiefs over de Vietnamese staat te zeggen, besloot hij toch niet te zwijgen over zijn mishandeling. Ook zijn vrouw bezocht hem in mei en zij zegt dat zijn gezondheid slechter is geworden en een levensbedreigende fase heeft bereikt, als gevolg van lichamelijke en geestelijke mishandeling, meldt de organisatie Stem van de Martelaren in Canada.

Geen medicijnen
Hij krijgt geen medische behandeling voor onder meer ernstige maag- en hoofdklachten, gewrichtsontsteking en hoge bloeddruk. Tran mocht hem ook geen medicijnen brengen. Zij wordt trouwens zelf ook vervolgd wegens haar geloof en is drie uur lang verhoord en geslagen op het kantoor van het Volkscomité in Hoa Lu Ward. Verwondingen aan haar hoofd, knieën, benen, handen en voeten waren er het gevolg van. Voorafgaande aan die behandeling had men willen voorkomen dat zij naar de VS-ambassadeur David Saperstein ging.  

Gebed
Vorig jaar werd zij in totaal drie keer wreed verhoord. Tijdens een van die ondervragingen trachtte haar zoon (18) te bemiddelen en zijn moeder te beschermen, maar hij werd geboeid en gearresteerd door de politie. In de gevangenis wordt Nguyen Cong Chinh volgens de organisatie, die gebed heeft gevraagd, door God gebruikt om woorden van eeuwig leven te spreken. De Stem van de Martelaren vraagt ook gebed voor zijn gezin en de bewakers. Vietnamese autoriteiten ontkennen overigens ook maar iets verkeerds te doen. Maar toegewijde christenen, die niet zijn aangesloten bij een door de communistische partij toegestane kerk, worden naar hun zeggen zwaar vervolgd.