Zes christenen gedood door Nigeriaans leger

0
175
Minstens zes christenen zijn zondag gedood door Nigeriaanse militairen in de stad Gidan-Waya in deelstaat Kaduna. De schietpartij tijdens een mis in de katholieke St. Petruskerk onderstreept volgens ingewijden de spanning tussen plaatselijke christenen en het leger.

Dat en de politie worden er door inwoners en buitenlandse activisten van beschuldigd onvoldoende te doen om minderheden te beschermen tegen islamitische aanvallen. Het geweld van zondag volgde op het tegenhouden van een legerofficier door bewakingspersoneel van de kerk, een onderdeel van de veiligheidsmaatregelen die zijn genomen sinds recent kerken werden gebombardeerd. Omdat de militair weigerde zich te laten fouilleren, arriveerden al snel soldaten, die het vuur openden op vijf mensen in de kerk, zeggen getuigen. Een andere christen werd in de buurt van de kerk gedood, terwijl hij op weg was naar huis.

Ook een soldaat werd gedood en diverse mensen zijn gewond geraakt bij de botsingen die op het schieten volgden. Kolonel Othman Abdul van het Nigeriaanse leger heeft in de media de militaire actie verdedigd. Volgens hem hebben de kerkmensen die militairen geprovoceerd. Inwoners van de stad zouden hebben geprobeerd de officier te lynchen, na diens weigering zich door de kerkbewakers te laten fouilleren. “Ik weet niets van schieten. De soldaten hebben zich teruggetrokken na het in veiligheid stellen van de officier”, zegt hij. Wat in strijd is met de verklaringen van veel getuigen, die de aanvallen zagen.