Zomer van geweld in India

0
102
India – Het  aantal aanvallen op kerken in het midden en oosten van India heeft afgelopen zomer een vlucht genomen. In de periode van 4 juli tot de eerste week van september 2015 vonden achttien incidenten plaats.

De aanvallen variëren van het slopen van een kerkgebouw en het in elkaar slaan van voorgangers tot het vermoorden van christenen in het bijzijn van hun familie.

Zestien incidenten gebeurden in de provincies Madhya Pradesh Chhattisgarh en Odisha. In alle drie de regio’s gelden wetten die het bekeren tot een ander geloof dwarsbomen. Op basis van die wetten komen voorgangers vaak vast te zitten.

Bij de gewelddadige acties zijn vaak extremistische hindoes betrokken. In Piprod, in de provincie Madhya Pradesh, werd op 18 juli pastor Sushant Gyanic omringd door een menigte van 40 tot 50 Hindoe-extremisten. Ze beschuldigden hem van het lokken van mensen naar het christendom. Pastor Gyanic moest zijn geloof afzweren. Toen hij weigerde, sloegen de extremisten hem. Andere kerkgangers werden ook geslagen.

De toename van geweld gaat gelijk op met de comeback van het hindoeïsme in India. Sinds de hindoeïstische Bharatiya Janata Partij de verkiezingen won in mei 2014 groeit de gedachte dat India en het hindoeïsme bij elkaar horen. Een reden voor extremistische hindoes om met geweld het christendom te verbannen.

Bron: Open Doors