Africa Mercy opereert vrouwen met blaasaandoening

0
170
Op christelijk hospitaalschip Africa Mercy, grootste in haar soort ter wereld, is men nu begonnen met de operaties voor vrouwen die, als gevolg van een zeer moeizame bevalling, kampen met VVF (een fistel / beschadiging in de blaas). Het schip ligt in Madagaskar een daar leven 55.000 vrouwen met deze aandoening.

Hierdoor zijn ze incontinent, met het gevolg dat zij door hun man worden verstoten en zij niet meer welkom zijn in de gemeenschap. De organisatie Mercy Ships, de ‘rederij’ van het schip – voortgekomen uit Jeugd met een Opdracht – helpt deze vrouwen met een gratis operatie én door hen de aandacht en liefde te schenken die zij vaak al heel lang niet kregen. Dat betekent niet alleen een lichamelijke, maar ook een geestelijke genezing.
Omdat er duizenden vrouwen met fistelproblemen in Madagaskar zijn, is besloten volgend jaar veel meer operaties uit te voeren.

Babypoppen
Ook in Madagaskar gaf Mercy Ships de eerste ‘Neonatal Resuscitation Course’ (cursus reanimatie van pasgeborenen) aan Madagassische professionals in de gezondheidszorg. Twaalf (kinder) verpleegkundigen leerden hoe je allerlei situaties bij een geboorte moet beoordelen en hoe je een baby reanimeert.

Er werd veelvuldig geoefend op babypoppen en alle stappen werden zorgvuldig behandeld en geëvalueerd. De cursus is mede gegeven door de Nederlandse Agnes Pen, lange-termijn-vrijwilliger aan boord van het schip. In de komende maanden worden meer professionals getraind op de Africa Mercy, zodat die hun kennis weer door kunnen geven en er zoveel mogelijk baby’s worden gered.