Gered van kinderarbeid?

0
342
Hij werkte 12 uur per dag in de scheepssloperij. Dag in, dag uit. Met gevaar voor eigen leven. “Ik vond het werk in de haven verschrikkelijk. Het is gevaarlijk en zwaar werk. Maar ik moest het doen om mijn familie financieel te ondersteunen.” De 15-jarige Omar (foto) uit Bangladesh was het slachtoffer van kinderarbeid, maar dankzij World Vision is hij daar nu mee gestopt.

In Chittagong, Bangladesh, worden jaarlijks ruim 200 schepen gesloopt. Duizenden kinderen maken werkdagen van gemiddeld twaalf uur onder zware en onveilige omstandigheden en dat heeft grote gevolgen voor de gezondheid van de kinderen. Afgescheurde spieren, gebroken botten, verbranding en ontwikkelingsachterstanden zijn bij deze kinderen niet ongewoon.

World Vision startte deze zomer samen met de IHC Merwede Foundation een project om kinderen uit deze gevaarlijke omstandigheden te halen. Omar en 79 andere kinderen hebben de eerste trainingen van World Vision al gevolgd. Daar hoorden zij hoe ze moeten opkomen voor zichzelf, belangrijke keuzes maken en samen met de trainers werkten ze aan hun zelfvertrouwen. Daarnaast motiveerden we hen om terug te gaan naar school of een baan te zoeken die niet gevaarlijk is voor hun gezondheid.

Omar: “Ik heb bij de training geleerd hoe belangrijk het is dat ik zelf keuzes maak. Ik heb ook meer vertrouwen in mezelf gekregen en weet nu dat er ook een leven is buiten de haven. Ik heb besloten om te stoppen met werken in de scheepssloperij. Ik kan nu bouwen aan een betere toekomst!”