Van wanhoop naar ‘samen’

0
317
Een jaar geleden was de spanning te snijden in het gezin Coku. Een normaal gesprek was niet mogelijk. Geschreeuw was aan de orde van de dag en drie kinderen waren deelgenoot van een tafereel waar wanhoop de overhand had.

Door de enorme werkloosheid en crisis in Albanië vertrokken veel mensen uit dit voormalig communistische land. Albanië behoort tot één van de armste landen ter wereld en was tot voor kort enorm geïsoleerd van de rest van de wereld. De Albanezen die emigreerden, hoopten op een betere toekomst elders. Ook de 43-jarige Llesh stond vorig jaar voor deze keuze. Hij en zijn vrouw waren beiden werkloos en zo desperaat dat ze hun frustratie op elkaar botvierden. “We waren niet gelukkig. We snauwden alleen maar naar elkaar.”

Nieuw avontuur
Nu een jaar later, vertelt Llesh – met het zweet op z’n voorhoofd – naast een grote berg tarwe: “Een jaar geleden had ik me dit niet kunnen voorstellen. Toen was ik gefrustreerd en dacht ik aan emigreren. Nu komen we ‘s avonds als gezin thuis en zijn we moe. Niet meer gefrustreerd maar heel voldaan.” Vorig jaar zomer begon het gezin aan een nieuw avontuur, want vader klopte net op tijd aan bij hulporganisatie Zending over Grenzen. Als zetje in de goede richting ontving hij een pakket met diverse zaden, tuingereedschap en mest. Hierdoor ging hij de uitdaging aan om het land te bewerken en op een geheel nieuwe manier voor zijn gezin te zorgen. De sfeer in het gezin is sindsdien drastisch veranderd want elk gezinslid is deelgenoot van dit avontuur. Elke ochtend staan ze vroeg op om het land te bewerken, de tarwe te oogsten en klaar te maken voor verkoop. Moeder Arta: “We verbouwen nu onze eigen groenten, tarwe en mais en verkopen een deel daarvan. En we gaan nog meer groenten verbouwen. We zijn zo trots dat we dit hebben bereikt. Het geeft zoveel voldoening. Dankzij het Zaaigoedproject hebben we een nieuwe kijk gekregen op onze toekomst: deze is nu hoopvol!”

Meer informatie: www.zendingovergrenzen.nl