20.000 extra werkvergunningen voor Palestijnen

0
120
Volgens een bericht in de zakenkrant Globes zal Israël nog eens 20.000 Palestijnen op zijn grondge­bied laten werken. Dit was het resultaat van een ontmoeting tussen de Israëlische minister van Financiën Moshe Kachlon en de Palestijnse premier Rami Hamdallah enkele dagen geleden. Hierdoor hebben de Palestijnen in totaal 100.000 werkvergunningen in Israël.

Afbeelding: Palestijnse arbeiders bij de controlepost bij Ramallah, op weg naar werk in Israël (Archieffoto: Yonatan Sindel/Flash90)

De ontmoeting met de Palestijnse premier heeft Moshe Kachlon (Koelanoe partij) een nieuwe rol gegeven: Hij vertegenwoordigt niet alleen de gematigde kant van de regering, maar is ook verantwoordelijk voor het onderhouden van contacten met de Palestijnse Autoriteit op alle gebieden, ook op politiek gebied.

De afgelopen tijd zijn er talrijke ontmoetingen geweest tussen de partijen, in Ramallah, op de Allenby brug en in Jeruzalem. De resultaten van de gesprekken, die daarna werden gepubliceerd, waren meestal van economische aard, maar na de laatste bijeenkomst hebben beide partijen ook verklaringen met een politieke inhoud gepubliceerd.

Het kabinet van de minister van Financiën zei dat Kachlon de Palestijnen had opgeroepen om diplomatieke onderhandelingen met Israël aan te gaan onder auspiciën van de Amerikaanse gezant Jason Greenblatt, omdat de Amerikanen de eerlijkste bemiddelaars zouden zijn.

Van de kant van de Palestijnse premier Hamdallah werd gemeld dat tijdens de laatste bijeenkomst niet alleen economische kwesties zijn besproken. Er werd gesproken over bouwvergunningen in nederzettingen, activiteiten van het Israëlische leger in Palestijnse steden en incidenten tussen pioniers en Palestijnen.

Minister van Financiën Kachlon werd vergezeld door de Coördinator OverheidsActiviteiten in de Gebieden (COGAT), reserve generaal-majoor Yoav Mordechai en viceminister van Financiën Yitzchak Cohen. Ook de Palestijnse minister van Financiën was aanwezig bij de bijeenkomst. Israël heeft ermee ingestemd de Palestijnen te helpen bij hun bereiding op een controle door het Internationaal Monetair Fonds, opdat zij aan de criteria voor het ontvangen van economische steun zullen voldoen.

Drie gemeenschappelijke Industriële zones worden verder ontwikkeld, werd verder besloten. Daarvan zijn er twee reeds bekend, in Tarkumia en nabij Modiin Illit ten westen van Ramallah. In het Jordaandal zal een derde Industriële zone worden gebouwd, niet alleen in samenwerking met de Palestijnse Autoriteit maar ook met Jordanië. Het zou gaan over een vrijhandelszone.

Het aan terroristen betaalde geld in mindering brengen op het belastinggeld dat Israël voor de Palestijnen heeft geïnd, wat Israël voornemens is, werd op Palestijns verzoek besproken. Het betreft een bedrag van 1,1 miljard shekel per jaar (ongeveer 260 miljoen euro), meer dan 8% van de jaarlijkse begroting van de Autonome Autoriteit. Hamdallah heeft duidelijk gemaakt dat een dergelijke stap ernstige politieke en economische gevolgen zou hebben.

De situatie in Gaza is tijdens de bijeenkomst ook aan de orde gesteld. De Palestijnen waarschuwden dat een verdere militaire escalatie de Gazastrook zou kunnen doen instorten. Beide partijen waren het erover eens dat Hamas zijn heerschappij over de Gazastrook moet beëindigen om een begin te kunnen maken met de wederopbouw. Er werd gevreesd dat Hamas een hardere houding zou kunnen aannemen vanwege de steun van Iran en andere landen, en zou weigeren de volledige controle over de Gazastrook aan de Palestijnse Autoriteit over te dragen.

Dit artikel wordt u aangeboden door het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)