Arabische Israëli’s bedreigd wegens strijd tegen BDS

0
163
Een groep van zes Israëlische Arabieren zal deze week naar de Verenigde Staten reizen om studenten te ontmoeten, om in actie te komen tegen campagnes van de BDS-beweging, die Israël beschuldigen van discriminatie van Arabische minderheden.

De reis van de groep wordt georganiseerd door de organisatie Reservists on Duty, een organisatie opgericht in 2015 door oud-strijders en officieren van het Israëlische leger om de BDS-beweging op de campussen van Amerikaanse universiteiten te bestrijden.

De Arabische media berichtten ook over de geplande reis. Nadien werden enkele leden van de delegatie blootgesteld aan bedreigingen en pesterijen. Ze werden er onder andere van beschuldigd dat ze door Israël werden gerekruteerd en betaald om zich uit te spreken tegen de BDS-beweging.

Een lid van de groep, Dima Tiya uit Kufr Manda, zei in een interview dat ze na het bekend maken van de geplande reis in de Arabische media werd belasterd en beledigd en tientallen haatdragende berichten had ontvangen op Facebook. Zij en haar familie zouden zijn vervloekt. ‘Ik ben niet geïntimideerd,’ zei ze,’ maar de oorzaak hiervan is de hersenspoeling van enkele media. Ik betaal er een hoge prijs voor, het is erg beledigend en onaangenaam.’

‘Ik ben een Israëlische, en moslima, die trots is op haar land. Ik ben een moslima en Arabische vrouw die niet minder waard is dan de lafaards die zich achter het toetsenbord van de computer verschuilen. Ik ben van plan om elk van hen bij de politie aan te geven om al deze bedreigingen en beledigingen te laten onderzoeken, daarna zullen we zien wie de echte held is,’ zei ze uitdagend.

Khazem Khaliliyah, een Arabische moslim uit Iksal in Galilea, vertelde aan de krant Yediot Achronot dat hij zijn geboorteplaats moest verlaten en naar Tel Aviv verhuizen. Mensen met veel ‘volgers’ op Facebook zouden hem hebben gebeld en gedreigd hem levend te verbranden. ‘Ik zal juridische stappen ondernemen tegen al deze commentaren. Dit alles toont aan hoe belangrijk onze reis naar de VS is,’ zei hij.

Deze week zullen de zes Israëlische Arabieren naar de VS reizen en proberen de studenten daar het ware gezicht van Israël te laten zien. In mei 2017 was het Jonathan Elkhoury, een Israëlische christen uit Haifa, lid van een delegatie van Reservists on Duty, die Israël verdedigde tegen de beschuldigingen van de BDS-beweging tijdens de zogenaamde ‘apartheidsweek’ van de Universiteit van Californië.