Arabische steun voor Israël tegen Gaza

0
92
De situatie was duidelijk. Hamas wist dat het, door tienduizenden Palestijnen naar de grens te sturen om met geweld te proberen het veiligheidshek van Gaza te doorbreken, in de media punten zou scoren tegen Israël, dat geen andere keuze had dan zijn grens met dodelijk geweld te verdedigen.

Afbeelding: De Palestijnen verliezen de steun van de bredere Arabische wereld nu ze zinloze en destructieve confrontaties met Israël blijven aangaan. (Foto: Flash90)

Maar terwijl een groot deel van de westerse pers blijkbaar niet tussen de regels van het aangereikte nieuws door kon lezen (of, graag Israël de schuld gaf), legden velen in de Arabische wereld de schuld precies daar waar die behoort: bij Hamas,.

De cynische uitbuiting van Palestijnse burgers door Hamas wordt goed opgepakt in de westerse media, maar wordt in de Arabische wereld al lange tijd verafschuwd, zelfs door degenen die weinig sympathie hebben voor Israël.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken meldde dat zijn Arabischtalige sociale-media accounts verrassend veel steunbetuigingen hadden gekregen na de botsingen, afgelopen vrijdag, tussen Israëlische strijdkrachten en de door Hamas geleide menigten bij de grens van de Gazastrook.

Van Saoedi-Arabië tot Irak en Jordanië, zeiden veel Arabieren dat ze Israël steunden in deze huidige escalatie, terwijl ze Hamas beschuldigden, omdat ze burgers in gevaar hebben gebracht. Een commentator schreef: ‘Mijn hart ligt bij mijn Joodse neven. Er zal onvermijdelijk een einde komen aan het Palestijnse terrorisme van Hamas.’ Een ander, uit Irak, vroeg zijn ‘Palestijnse broeders zich niet te laten meeslepen door de terreuraanslagen van Hamas, die alleen de Palestijnen zullen schaden’.

Een commentator uit Saoedi-Arabië herhaalde Israëls eigen verklaringen voor het feit dat er nog geen vrede met de Palestijnen is bereikt: ‘De oorlog tegen het terrorisme begint met de verwijdering ervan vanuit een conceptueel oogpunt. Het lijdt geen twijfel dat de terreurorganisatie Hamas elke optie tot vrede blokkeert en zich inzet voor de verspreiding van haat en geweld. Israël heeft internationaal erkende soevereiniteit.

Het Israëlische nieuwsportaal Ynet meldde dat het aantal berichten van steun van Arabieren in de hele regio gelijk was aan het aantal berichten dat vijandig stond tegenover Israël. Dat bewijst weer, dat het tij aan het keren is, en een groot deel van de Arabische wereld is moe geworden van een Palestijnse nationalistische beweging die zich traditioneel heeft aangesloten bij de meest gehate spelers in de regio, zoals Saddam Hoessein, de Moslimbroederschap en Iran.

Dit artikel wordt u aangeboden door het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)