Canadese krant: Betaling terroristen is immoreel

0
140
Een commentaar in de National Post geeft aan, dat de Canadezen het zat zijn, dat hun belastinggeld wordt gebruikt om Palestijnse terroristen die Israëlische Joden hebben gedood te belonen.

Foto: De begrafenis van de drie slachtoffers van de aanslag in Chalamish, Yosef Salomon (70), zijn dochter Haya (46) en zijn zoon Elad (35). Tegelijkertijd kan de moordenaar Omar al-Abed rekenen op een royale financiële injectie voor hem en zijn familie, dankzij de genereuze westerse steun voor de Palestijnse Autoriteit (Foto: Yonatan Sindel/Flash90).

Israëlische functionarissen klagen er al lange tijd over, dat het beleid van de Palestijnse Autoriteit terrorisme tot het meest lucratieve beroep in de ‘betwiste gebieden’ heeft gemaakt. Een terrorist die erin slaagt, Joden te doden, maar wordt gearresteerd en gevangen gezet, heeft recht op een maandelijks uitkering van de regering van ongeveer $ 3.000, dat vele malen hoger is dan het gemiddelde maandelijks inkomen in de Palestijnse gebieden.

Omar al-Abes was pas 19 jaar toen hij bij die elite-middenklasse ging behoren, toen hij op 21 juli de Israëlische nederzetting Chalamish binnendrong en een Joods gezin afslachtte, dat de wekelijkse shabbatsmaaltijd voorbereidde. De Palestijnse Autoriteit betaalt deze uitkeringen aan moordenaars zoals Al-Abes, en krijgt op zijn beurt het grootste deel van zijn financiering van buitenlandse donoren zoals de Verenigde Staten, Europa en Canada.

‘Afschuwelijk dat ons geld terrorisme beloont.’
Een verontwaardigde Casey Babb schreef in een commentaar in de Canadese krant National Post, dat het ‘afschuwelijk is om te denken dat het geld van de regeringen van Noord-Amerika terrorisme kan belonen, maar het is moeilijk anders te concluderen.’ De Palestijnse Autoriteit ontvangt financiering van diverse bronnen, zoals het United National Relief and Works Agency (UNRWA). Maar al die bronnen krijgen hun financiering rechtstreeks van westerse regeringen.

Canada stopte zijn financiering van UNRWA in 2010, juist omdat te veel geld ging naar het aanmoedigen van terrorisme tegen Israël. Maar de liberale Canadese premier Justin Trudeau herstelde de financiering, een bedrag van 25 miljoen dollar per jaar, kort nadat hij zijn ambt aanvaardde.

Met toestemming overgenomen uit het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)