Een Messiaanse Jood in het Witte Huis

0
76
Iedereen in Israël weet intussen hoeveel steun het land van wedergeboren christenen krijgt. Ook een president in het Witte Huis, die de evan­ge­lische beweging welgezind is, is niets nieuws. Maar Israël heeft helaas een grens getrokken tussen evan­ge­lische christenen en hun Messiaans-Joodse broeders.

Jay Sekulow, tweede van links, aan tafel met president Trump (Foto: Public Damain)

De eerste categorie wordt als bondgenoten beschouwd, maar de tweede als verraders die ‘Joodse zielen stelen’. Er zijn zelfs officiële richtlijnen voor evangelische organisaties in Israël waarin ze worden verplicht om afstand te houden van Messiaanse Joden.

Trump zou aan de situatie van de Messiaanse Joden in Israël een einde kunnen maken. In zijn regering zitten sterke evangelische personen als Mike Pence en de Amerikaanse ambassadrice bij de VN, Nikki Haley. Maar ook Messiaanse Joden zoals adviseur Jason Greenblatt en de tot het Jodendom bekeerde dochter van Trump, Ivanka. Ook Jay Sekulow (zie de foto), die ervoor uitkomt een Messiaanse Jood te zijn, is werkzaam in het Witte Huis als adviseur van de president.

Evangelische leiders hebben een doorslaggevende rol gespeeld tijdens de verkiezingen, door christenen op te roepen om op Trump te stemmen. Een daarvan is Dr. Mike Evans van het ‘Friends of Zion’ museum in Jeruzalem, die een Joodse moeder heeft. Evans is een alom gerespecteerde gast in het Witte Huis. Terwijl de Amerikaanse regeringen de Messiaanse Joden negeerden uit respect voor het Israëlische wantrouwen, lijkt dat onder Trump heel anders te zijn.

Als evangelische christenen goed genoeg zijn voor Israël, dan zouden Messiaanse Joden dat ook moeten zijn. In de Jerusalem Post verscheen kortgeleden een artikel waarin werd vastgesteld dat dit proces van acceptatie nu onder Israëli’s plaatsvindt. Itzjak Rabihiya, voormalig journalist en woordvoerder van de Arbeiderspartij noemde daarin vooral Sekulow, die regelmatig opkomt voor ‘Jews for Jesus’, een organisatie die door veel Israëli’s nog altijd wordt beschouwd als een sekte die is voortgekomen uit christelijke zending. Rabihiya vindt dat Israël moet erkennen dat er een verbinding bestaat tussen Messiaanse Joden en christenen. Deze erkenning is nodig om opnieuw te kunnen vertrouwen op de steun van evangelische christenen. Deze steun heeft onder Obama behoorlijk te lijden gehad.

Dit artikel wordt u aangeboden door het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)