Eerste ‘Dag van de Alia’

0
104
In dit nieuwe jaar (dat volgens de Joodse kalender op 3 oktober begon) werd voor het eerst een nieuwe Israëlische feestdag aan de kalender toegevoegd; een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de terugkeer van Joden naar Israël.

De Dag van de Alia zal jaarlijks worden gevierd op de achtste dag van de maand cheshvan (dit jaar was dat op 9 november). In het bij deze week horende leesgedeelte van de Tora (parashat hasjavoea Lech Lecha) roept God Abraham op, om op weg te gaan naar het beloofde land.

Op de Dag van de Alia leren scholieren welke bijdrage immigranten hebben geleverd aan het land; in de Knesset vinden bijzondere bijeenkomsten plaats; en er worden speciale ceremoniën gehouden in het leger, bij de politie en in de ambtswoning van de president. Maar het is niet zo dat men op deze dag alleen wil terugblikken op historische gebeurtenissen; alia is namelijk nog steeds aan de orde van de dag.

Men name de immigratie van Franse Joden is zeer actueel. Op dit moment komen de meeste Joden die alia maken uit Frankrijk. Van de 200.000 Joden die in Frankrijk wonen, is 43 procent van plan om naar Israël te emigreren. Maar voor hoogopgeleide Joden uit het Westen is niet voldoende werkgelegenheid, waardoor deze nieuwkomers, mede door de hoge kosten voor levensonderhoud, het vaak erg moeilijk hebben. Veel potentiële nieuwkomers laten zich hierdoor afschrikken en durven daardoor de stap om te emigreren niet te zetten.