Enquête: Geen vertrouwen in tweestatenoplossing

0
98
Jarenlang werd de zogenaamde twee­staten­oplossing, de oprichting van een Palestijnse Staat ten westen van de Jordaan naast de Staat Israël, gezien als de enige oplossing om een einde te maken aan het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Afbeelding: voetgangersgebied in Jeruzalem (Archieffoto: Anna Kaplan/Flash90)

Steeds minder mensen, zowel Israëli’s als Palestijnen, geloven in deze oplossing, zo blijkt uit een nieuw onderzoek, dat werd uitgevoerd door het Steinmetz Peace Research Centre van de Universiteit van Tel Aviv en het Palestijns Centrum voor Beleid en Onderzoek in Ramallah.

Aan de respondenten werd gevraagd commentaar te geven op een concreet vredesplan dat tijdens de afgelopen vredesbesprekingen op de onderhandelingstafel lag. Volgens dit plan zou er binnen de grenzen van juni 1967 een gedemilitariseerde Palestijnse Staat worden opgericht, met de uitwisseling van gebieden, de hereniging van gezinnen van 100.000 Palestijnse vluchtelingen, met West-Jeruzalem als hoofdstad van Israël en Oost-Jeruzalem als hoofdstad van Palestina (de Oude Stad zou tussen beide partijen moeten worden verdeeld) en een einde aan verdere eisen van de Palestijnen.

En wat hebben de respondenten over dit programma gezegd? 54 procent van de Joodse Israëli’s verwierp het plan en maar liefst 57 procent van de Palestijnen sprak zich uit tegen de tweestatenoplossing. Slechts een minderheid van Joden en Palestijnen (46% aan beide zijden) zou een dergelijk vredesplan steunen, om het conflict te beëindigen.

Opmerkelijk is, dat de verklaring over Jeruzalem van de Amerikaanse president Trump, waarin de stad Jeruzalem wordt erkend als de hoofdstad van Israël, aan Palestijnse zijde tot een daling met 6 procent heeft geleid van degenen die het plan steunen, in vergelijking met een soortgelijk onderzoek dat in juni 2017 is uitgevoerd. Op de Joodse Israëli’s heeft de verklaring over Jeruzalem geen enkele invloed gehad, het resultaat van het onderzoek is vrijwel identiek is gebleven.

Met toestemming overgenomen uit het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)