Gaza: het Singapore van het Midden-Oosten?

0
72
Herhaaldelijk spreken Israëlische en Arabische politici over hun droom om van de Gazastrook een soort ‘Singapore van het Midden-Oosten’ te maken. Deze landstrook van 360 vierkante kilometer en 1,8 miljoen inwoners moet een economisch bloeiende oase worden.

Afbeelding: Het rijke assortiment in een kaaswinkel in Gaza doet niet onder voor de keuze in de grote steden van Europa. (Foto:Emad Nassar/Flash90)

De wereld heeft van de Gazastrook het idee gekregen dat het een openluchtgevangenis is. Volgens talloze berichten zou de welvaart hier ver te zoeken zijn. Maar de Arabische nieuwszender Al Jazeera liet onlangs zien dat de Gazastrook de laatste jaren een soort economische metamorfose heeft ondergaan, en dat er nu een zeer acceptabele levensstandaard heerst.

De Al Jazeera verslaggeefster vertelde dat er in de afgelopen jaren tien winkelcentra zijn geopend, veertig restaurants en negen vakantieparken. Verder is er veel geïnvesteerd in schoonheidssalons, in verschillende bedrijven en in vierentwintig nieuwe hotels – en dat allemaal in de Gazastrook.

De verslaggeefster bezocht diverse goed gesorteerde winkelcentra en constateerde dat de klanten goed gekleed waren. Ze interviewde investeerders die uitlegden waarom ze hun financiële toekomst verbinden met de Gazastrook. Volgens hen is het economische klimaat in Gaza zeer gunstig om zaken te doen, en ze hopen vooral op rust en vrede.

Dit artikel wordt u aangeboden door het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)