Gaza, Vredesplan, Syrië, gifgas, Iran

0
101
De Israëlische luchtmacht heeft woensdagavond een stelling van Hamas in het noorden van Gaza aangevallen. De aanval was een reactie op een explosief dat tijdens de rellen bij het grenshek door terroristen aan een legervoertuig was bevestigd. Na de aanval schoten militanten uit de Gazastrook met machinegeweren op een vliegtuig van de luchtmacht, zonder schade aan te richten. Maar de schoten troffen een huis in het district Sha’ar Hanegev. Gelukkig werd niemand gewond.

Witte Huis: vredesplan voor het Midden-Oosten bijna voltooid
Een belangrijke adviseur van het Witte Huis zei het langverwachte vredesplan voor het Midden-Oosten bijna voltooid is. Men overlegt momenteel wanneer het zal worden gepubliceerd. Hij wees op de onderbreking van de betrekkingen met het Palestijnse leiderschap als gevolg van de geplande verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem. Het plan, dat daarom voorlopig in de la blijft liggen, zou geen Amerikaanse verplichting tot een twee­staten­oplossing bevatten.

Arabische sociale media prijzen Israël voor aanval in Syrië
Terwijl Syrië, Iran en Rusland Israël bedreigen na de aanval op een Iraanse luchtmachtbasis in Syrië, moedigt een groot deel van de Arabische wereld via sociale media Israël aan om de druk op Syrië en Iran te handhaven. De meeste Arabische landen beschouwen (net als Israël) Iran als een bedreiging.

Syrië: Israël zal het meest verliezen in geval van oorlog
De Syrisch politieke en media-adviseuse Bouthaina Sha’aban waarschuwde dat Syrië zich zou voorbereiden op een oorlog, na de vermeende Israëlische aanval op de luchtmacht­basis bij Homs. In een interview met de Arabische nieuwszender Al Mayadeen vertelt ze dat Rusland, Iran en Hezbollah samen met Syrië aan de voorbereidingen werken. ‘We zullen niet toestaan dat de dingen gaan zoals de VS dat willen,’ waarschuwde ze. President Bashar al-Assad zou verschillende opties in overweging nemen. ‘We zijn niet bang voor oorlog en we zullen er klaar voor zijn als het gebeurt,’ zei ze.

Het blijft onduidelijk wanneer de Amerikaanse reactie op de Syrische gifgasaanval zal komen. De Amerikaanse president Trump schreef dat het snel of niet erg snel zou gebeuren.

Israël: Aanval van Iran gaat ten koste van regime-Assad
Na de felle Iraanse reactie op het bombarderen van een vliegveld in Syrië hebben Israëlische functionarissen gereageerd: wanneer Iran dwaze stappen zet, dan zal alles wat het de afgelopen tien jaar in Syrië heeft gewonnen in rook opgaan. De Jerusalem Post citeert een topfunctionaris: ‘Wanneer de Iraniërs proberen Israël of zijn belangen te schaden vanaf Syrisch grondgebied, zullen het regime van Assad en Assad zelf van de kaart en de wereld verdwijnen’. ‘Ons advies aan Iran is, probeer niet in actie te komen, want Israël is in deze zaak zeer vastbesloten’.

Dit artikel wordt u aangeboden door het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)