Geen medelijden meer met wrede mensen

0
169
Wie genadig is met de wrede, is wreed voor de barmhartige!

De waarheid achter deze spreuk moesten Joden ervaren ten tijde van koning Saul, toen zij medelijden hadden met de koning van de Amalekieten, Israëls aartsvijand. Zij spaarden, tegen Gods instructies in, zijn leven. Aan de andere kant was Saul ongekend wreed tegen de priesterstad Nob; niemand werd door hem gespaard (I Samuël 22:19).

Door Chris Amrani

Hier zien we het resultaat van morele inconsequentie: barmhartigheid werd verleend aan de vijand, en wreedheid aan barmhartigen. Het doet mij denken aan de opwinding van de afgelopen maanden die is ontstaan over de longtransplantatie die de Palestijnse diplomaat Seab Erekat (foto) zou ondergaan in een Israëlisch ziekenhuis. Erekat, Israëls gezworen vijand, had de chotspe om te vragen om een Joodse donorlong die hem kon redden van longfibrose, een dodelijke aandoening. Daarbij gebruikte hij zijn VIP-status om te eisen dat hij bovenaan de wachtlijst kwam te staan voor longtransplantaties.

De Israëlische autoriteiten stemden ermee in. In het geheim, en tegen het protocol in werd zijn naam bovenaan de wachtlijst geplaatst voor longtrans­plantaties. Zonder er enige ruchtbaarheid aan te geven, zou Erekat worden geopereerd in het Wolfson Medical Center. Maar het geheim kwam aan het licht en veroorzaakte een golf van protest. Het Nationale Transplantatiecentrum ADI en het ministerie van Gezondheid werd gedwongen om de beslissing om Erekat te helpen, alsnog bekend te maken.

Ook ik deed mee aan de protesten op de sociale media. Wij eisten dat de toestemming om een Israëlische long te implanteren bij Erekat zou worden ingetrokken. Ik heb gebruik gemaakt van alle middelen om te protesteren: Twitter, Facebook, maar ook via de radio, kranten en opiniebladen. Ik wilde samen met vele anderen voorkomen dat een levensreddende Israëlische long geplaatst zou worden in het lichaam van een aartsterrorist. De campagne resulteerde in duizenden reacties gericht aan het Nationale Transplantatiecentrum, wat uiteindelijk tot gevolg had dat de directie besloot om Erekat niet te opereren. De longtransplantatie heeft in het buitenland plaatsgevonden, en Erekat wordt in een Israëlisch ziekenhuis verzorgd om te herstellen van de operatie.

Duizenden Israëlische Joden die de laatste eeuw te maken hebben gehad met Arabische pogroms, moordpartijen, vervolging en terreur en dat nog niet zijn vergeten, hebben nu besloten om te zeggen: ‘Genoeg! Wij willen niet langer slachtoffer zijn van de het Stockholmsyndroom. Genoeg met de sympathie voor de daders. Wij willen niet langer medelijden hebben met wrede mensen. Wij zullen geen genade schenken aan een lid van de Palestijnse Autoriteit die zijn volk oproept om ons te doden.’