Geen vertraging verhuizing ambassade VS

0
60
Volgens een nieuwsbericht van Channel2 News zou de geplande verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem in gevaar komen door bureaucratie. Minister Kachlon van Financiën stelde in een tweet de Amerikanen gerust.

Foto: Hier wordt de nieuwe Amerikaanse ambassade geopend – het Amerikaanse consulaat in het Arnona-district in Jeruzalem (foto: Yonatan Sindel/Flash90)

De opening van de nieuwe ambassade is gepland op 14 mei, precies 70 jaar na de oprichting van Israël, volgens de Gregoriaanse kalender. Maar voordien eisen de Amerikanen een aantal structurele veranderingen die voor de veiligheid nodig zijn, zoals de aanleg van een vluchtweg en een drie meter hoge muur rond het ambassadegebouw in de Jeruzalemse wijk Arnona. Zonder deze maatregelen zou het niet mogelijk zijn de ambassade te openen.

Maar deze eisen komen niet overeen met de oorspronkelijke bouwplannen van het complex. Om de bouw van een muur en een andere weg goed te keuren, moeten deze plannen eerst worden goedgekeurd door de Israëlische Commissie voor Bouw en Planning. Dat zou tijd kosten, waarschuwde directeur Yuval Rotem van het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken in een brief aan minister Moshe Kachlon van Financiën.

Wegens de Pesachvakantie zal de commissie pas in april weer bijeen komen om de bouwplannen te bespreken. Zonder een speciale ontheffing van de regering zou het onmogelijk zijn om, zoals gepland, op 14 mei de nieuwe Amerikaanse ambassade te openen.

Maar soms kunnen problemen snel worden opgelost, zelfs in een land met veel bureaucratie, zoals Israël. Al kort na het nieuws over de problemen kalmeerde minister van Financiën Moshe Kachlon de situatie. In een tweet aan de Amerikaanse president Donald Trump schreef hij ‘Het verheugt mij u te kunnen meedelen dat de voorbereidingen worden voortgezet om ervoor te zorgen dat geen enkele bureaucratie de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem zal vertragen’.

Kachlon heeft een buitengewone vergadering van de Israëlische Commissie voor Bouw en Planning bijeengeroepen om een speciale vergunning te verlenen voor de bouwmaatregelen die de Amerikanen nodig hebben. Dit mag de geplande opening van de ambassade op de 70e Onafhankelijkheidsdag van Israël niet meer in de weg staan.

Dit artikel wordt u aangeboden door het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)