Guatemala verhuist ambassade naar Jeruzalem

0
44
De Guatemalteekse president Jimmy Morales bevestigde op zondagavond dat zijn land zijn ambassade in Israël naar Jeruzalem zal verplaatsen op 16 mei, twee dagen nadat de Verenigde Staten zijn ambassade naar de Israëlische hoofdstad verhuist. Zijn aankondiging kwam tijdens een toespraak op de AIPAC-beleidsconferentie in Washington.

“Op 24 december vorig jaar was Guatemala het eerste land dat zich aansloot bij het besluit van de Verenigde Staten en kondigden wij aan dat we onze ambassade naar Jeruzalem zullen verplaatsen. Ik wil graag president Donald Trump bedanken voor het feit dat hij hierin het voortouw heeft genomen,” zei Morales. “Ik besloot om de Guatemalteekse ambassade terug te brengen naar Jeruzalem. Als een soevereine beslissing erkennen we Jeruzalem als de hoofdstad van Israël,” voegde hij eraan toe.

Eerder op zondag ontmoette Morales premier Binyamin Netanyahu, die hem zei: “Bedankt voor alles wat je doet, voor het erkennen van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël. Ik hoop dat je binnenkort je ambassade naar Jeruzalem zult verplaatsen.” Morales antwoordde: “Het is een eer en het is het juiste om te doen.”

Op zaterdag verwierp het Constitutionele Hof van Guatemala de poging van een lokale advocaat om te voorkomen dat de regering haar ambassade in Israël naar Jeruzalem zou verplaatsen. Een woordvoerder van de rechtbank zei dat de vijf magistraten van de Hoge Raad een verzoek afwezen van advocaat Marco Vinicio Mejia, die in een in januari ingediend verzoekschrift, betoogde dat de verplaatsing van de ambassade in strijd was met het internationale recht.

Joden in Guatemala
Guatemala is een kleine republiek in Midden-Amerika met hoofdstad Guatemala City. Van de vierde tot de elfde eeuw was Guatemala het kerngebied van de Mayabeschaving. De republiek is sinds 1840 onafhankelijk van Spanje. Het land is in oppervlakte bijna drie keer zo groot als België (ca. 109.000 km²), telt 15,5 miljoen inwoners, is voor 87 procent christen (katholiek en protestants) en de landstaal is Spaans.

Er wonen tegenwoordig ongeveer 900 Joden in Guatemala. De Joden in Guatemala zijn immigranten uit Duitsland en Oost-Europa die aankwamen in de 19de eeuw. Velen immigreerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De meesten wonen in Guatemala-Stad, Quezaltenango en San Marcos. Tegenwoordig bestaat de Joodse gemeenschap in Guatemala uit orthodoxe Joden, Sefardische, Oost-Europese en Duitse Joden.