Guatemala wil ambassade naar Jeruzalem verplaatsen

0
101
Als tweede land na de Verenigde Staten is nu ook Guatemala voornemens zijn ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen. De Guatemalteekse president Jimmy Morales maakte dit maandag bekend.

Afbeelding: Jimmy Morales, de president van Guatemala (foto: Israël Sellem/POOL)

Guatemala is een van de landen die bij de stemming van de Verenigde Naties over de resolutie tegen de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël, tegen hebben gestemd. Het aangrenzende Midden-Amerikaanse land Honduras deed dat ook, en veel Israëli’s hopen dat dit het volgende land is dat Jeruzalem officieel als de hoofdstad van de Joodse Staat erkent. De Tsjechische Republiek was het tweede land na de VS die officieel Jeruzalem als Israëls hoofdstad erkende, maar heeft nog niet toegezegd zijn ambassade naar de Heilige Stad te verplaatsen.

Morales had de geplande verplaatsing van de ambassade op zijn Facebook-pagina gepubliceerd. Hij had dit eerder telefonisch besproken met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Mijn geliefde volk van Guatemala, ik heb vandaag met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gesproken. We hebben gesproken over de uitstekende betrekkingen die tussen onze naties bestaan, sinds Guatemala de oprichting van de Staat Israël heeft gesteund. Een van de belangrijkste onderwerpen was de terugkeer van de ambassade van Guatemala naar Jeruzalem. Ik deel hen mee dat ik de premier opdracht heb gegeven de betreffende coördinatie in gang te zetten, opdat dit kan gebeuren. God zegene u.’

De Verenigde Staten hebben de afgelopen jaren aanzienlijke financiële steun verleend aan het Midden-Amerikaanse land, waardoor de dreiging van Trump om te stoppen met financiële steun, het besluit van Guatemala wellicht gemakkelijker heeft gemaakt.

President Morales, een voormalig toneelspeler, is een evangelische christen. Hij won de presidents­verkiezingen van 2015, waaraan hij als buitenstaander deelnam. Hij is sinds januari 2016 in functie. In dat jaar kreeg hij het al aan de stok met de Verenigde Naties nadat een van diens organisaties hem had beschuldigd van corruptie en zijn ontslag had geëist. Hij is is er wel in geslaagd om zijn functie te behouden, maar als reactie op zijn poging om de voorzitter van de organisatie, die hem had beschuldigd, te laten ontslaan, werd hij scherp bekritiseerd door de Verenigde Naties, de Verenigde Staten en Europa.

Met toestemming overgenomen uit het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)