Hamas stuurt kinderen naar het front

0
100
Afgelopen weekend was er weer onrust bij het grenshek van de Gazastrook, net als in de drie weken daarvoor. Zoals elke week had Hamas de burgers opgeroepen om naar het grenshek te gaan als onderdeel van de ‘Mars van de Terugkeer’. Aanvankelijk gaven 30.000 mensen gehoor aan de oproep van Hamas, maar afgelopen weekend kwamen slechts zo’n 3000 mensen naar het grenshek.

Bij de demonstratie, die de organisatoren ‘vreedzaam’ noemden, werden stenen gegooid, banden in brand gestoken en ook weer vliegers met brandende flessen over het hek gevlogen.

Voor het weekeinde had het Israëlische leger de inwoners van de Gazastrook met folders gewaarschuwd, niet aan de protestactie deel te nemen en naar het grenshek te gaan. Dit keer kwamen er aanzienlijk minder mensen naar het grensgebied. Maar zo’n 3000 mensen leken niet onder de indruk van de Israëlische waarschuwing. Vier van hen werden gedood door schoten van het Israëlische leger, onder wie een 15-jarige jongen. Hij werd doodgeschoten toen hij naar het grenshek rende.

Het moment van het schot werd door een cameraman vastgelegd, de video werd snel en uitgebreid verspreid en bracht ernstige schade toe aan het imago van Israël. Het incident wordt momenteel onderzocht door het leger.

In legerkringen werd gezegd dat Hamas opzettelijk kinderen naar het grenshek zou sturen om vooraan te staan tegenover de sluipschutters van het leger. ‘Onder de bescherming van de rook, gooien ze brandbommen en beschadigen het grenshek met het zekere gevoel dat we hen niet zullen verwonden,’ zei een legerofficier.

Het leger verklaarde voorts, dat een sluipschutter alleen mag schieten met toestemming van een hoge officier. In zo’n geval zou de schutter het vuur mogen openen op de centrale aanstichter, daarbij mag hij alleen richten op de enkel of onder de knie. Deze orders zijn duidelijk en ondubbelzinnig. ‘Het is niet toegestaan om op kinderen, vrouwen of journalisten te schieten. Er is geen commandant die het schieten van kinderen zou bevelen,’ vervolgde de officier.

Het leger zal nu alle opnamen van afgelopen vrijdag onderzoeken om precies te begrijpen wat gebeurde en of het bij het schot op de 15-jarige jongere om een identificatiefout ging, verklaarde de ambtenaar. ‘Je moet de situatie begrijpen waarin we werken,’ zei hij. ‘We hebben te maken met een terroristische organisatie die kinderen naar ons toe stuurt.

Dit artikel wordt u aangeboden door het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)