Iran toont militaire macht bij noordgrens Israël

0
106
Teheran lijkt zich voor te bereiden op een directe confrontatie met Israël. De militaire invloed van Iran in Syrië neemt toe. Het land wil dit nu gebruiken om doelen binnen de Israëlische Staat aan te vallen.

Afbeelding: Israëlische tank aan de grens met Syrië op de Golanhoogten (foto: Hadas Parush/Flash90)

Dit omvat ook bewapening in Syrië, met inbegrip van de opbouw van de structuur van een moderne luchtmacht, met ook onbemande vliegtuigen, alsmede door wapen­transporten vermomd als humanitaire hulp en Iraanse militaire vluchten onder de naam van burger­lucht­vaart­maat­schap­pijen.

Iran, en vooral zijn radicaal-islamitische regering in Teheran, is in principe al jaren op de een of andere manier in oorlog met Israël. Dat gebeurt vooral door steun aan terroristische groeperingen in de Gazastrook en Libanon, die zowel Israëlische burgers als militaire doelwitten aanvallen.

Nieuw in de huidige situatie is dat Iran niet meer via derden (bijvoorbeeld terroristische groeperingen), maar openlijk met zijn eigen leger probeert Israël aan te vallen.

De Iraanse drone, die in februari Israël binnenvloog en, zoals vrijdag bleek, bewapend was, wordt gezien als een symbool voor de verandering in de Iraanse politiek. Een hoge Israëlische veiligheidsbeambte zei in een interview met de New York Times: ‘Dit is de eerste keer dat we Iran zoiets tegen Israël zien doen – niet via een handlanger. Hiermee wordt een nieuw hoofdstuk geopend.’

Dit artikel wordt u aangeboden door het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)