Is oorlog Iran tegen Israël al begonnen?

0
110
Dat Israël een oorlog met Iran voert op twee of misschien zelfs drie fronten, werd deze week duidelijk na de gebeurtenissen in Syrië en Gaza.

Door Yochanan Visser

Laten we eerst eens kijken naar wat er gebeurt in Gaza, waar Iran de nieuwste terreurcampagne van Hamas tegen Israël financiert.

Wat begon als een georganiseerd Palestijns massaprotest tegen de ‘Israëlische bezetting’ is nu een nieuw type oorlog geworden, waar Hamas en de Islamitische Jihad brandende vliegers en met explosieven beladen heliumballonnen gebruiken om Zuid-Israël te terroriseren. Zowel Hamas als de Islamitische Jihad worden gefinancierd en getraind door de Quds Strijdmacht van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC).
Deze campagne heeft al meer dan 450 branden veroorzaakt die 25.000 vierkante meter aan bossen en landbouwvelden hebben verwoest, met miljoenen euro’s aan schade tot gevolg.

Sinds afgelopen weekeinde behandelt het Israëlische leger de ‘Vlieger Jihad’ als een terreurcampagne en betalen ze de terroristen met gelijke munt door luchtaanvallen uit te voeren op doelen van Hamas en Islamitische Jihad en terreurcellen aan te vallen die verantwoordelijk zijn voor het organiseren en uitvoeren van de vliegerterreur.
Israël is er echter niet in geslaagd de ‘Vlieger Jihad’ een halt toe te roepen en Hamas heeft beloofd om de campagne tot de volgende zomer te verlengen. De terreurorganisatie beweert dat de brandende vliegers uiteindelijk doelen zouden kunnen bereiken tot veertig kilometer van de grens met Gaza.

Dinsdagavond kwamen de partijen dicht bij een totale oorlog toen 45 raketten en mortiergranaten richting Zuid-Israël werden afgevuurd nadat de IAF (de Israëlische luchtmacht) 25 terreur-gerelateerde doelen in Gaza had aangevallen.
De IDF heeft gezegd klaar te zijn om Gaza binnen te gaan wanneer de Israëlische regering besluit een einde te maken aan de ‘Vlieger Jihad’ en de hernieuwde raketaanvallen op Israël.
Een anonieme IDF-ambtenaar vertelde de Israëlische nieuwswebsite Ynet dat Hamas de situatie verkeerd interpreteert vanwege een vermeende focus op de situatie langs de noordelijke grens. ‘Ze begrijpen ons niet, en dit zou kunnen leiden tot een verslechtering, aan het eind waarvan we weer terug zouden zijn in de Gazastrook en zij zouden beseffen dat ze een fout hebben gemaakt,’ vertelde de bron aan Ynet.

IDF-officieren denken dat als Hamas doorgaat met de huidige escalatie, de Israëlische regering geen andere keuze zou hebben dan reservisten op te roepen en het leger opdracht te geven Gaza binnen te gaan. Woensdagavond leek premier Benyamin Netanyahu te bevestigen dat hij groen licht kan geven voor een grote IDF-operatie tegen de Iraanse bondgenoten in de kustenclave.
‘Ik ben niet van plan in detail te treden over wat we van plan zijn ten opzichte van Gaza. Als het nodig is zullen we krachtiger optreden. We zijn voorbereid op elk scenario en onze vijanden zouden er goed aan doen om dit – nu – te gaan begrijpen,’ zei Netanyahu.
Volgens de Palestijnse media heeft Hamas van zijn kant duidelijk gemaakt dat hij ‘de regels bepaalt zoals hij dat wil’. ‘Het verzet zal niet toestaan dat de Israëlische bezetting het Palestijnse volk isoleert of nieuwe beperkingen oplegt,’ vertelde de woordvoerder van Hamas, Fawzi Barhoum, aan Ma’an News in Bethlehem.

In Syrië zet Israël ondertussen zijn inspanning voort om de Iraanse militaire opbouw een halt toe te roepen door luchtaanvallen uit te voeren op Iraanse doelen tot aan de Iraakse grens. Tegelijkertijd heeft de regering-Netanyahu een diplomatiek offensief gelanceerd om Iran en zijn bondgenoten van de Israëlische grens weg te houden.

Afgelopen maandag heeft de IAF naar verluidt de door Iran gesteunde Kata’ib Hezbollah militie getroffen nabij de stad Qaim in de buurt van de Syrisch-Iraakse grensovergang Albu Kamal. Bij de aanval kwamen 52 leden van de Iraakse militie om het leven. Deze militie maakt deel uit van de koepelorganisatie van Iraakse sjiitische milities, Hashd al-Sha’abi, en volgt bevelen op van Generaal Qassem Soleimani, de bevelhebber van de Quds-troepen van de IRGC.
Kata’ib Hezbollah wordt geleid door Qais al-Khazali, die zeven maanden geleden rijdend bij de Libanees-Israëlische grens werd gezien. Zijn verschijning daar werd gezien als een signaal aan Israël dat Iran meerdere fronten zou gebruiken in een toekomstige poging om de Joodse Staat te vernietigen.

Netanyahu’s diplomatieke inspanningen om de Iraanse ambities te beteugelen, hebben onder meer geleid tot het benutten van zijn goede betrekkingen met de Russische president Vladimir Poetin en de Amerikaanse president Donald Trump. Maandag bracht Netanyahu een bezoek aan de Jordanese koning Abdullah II in Amman. Ook stuurde hij zijn nationale veiligheidsadviseur, Meir Ben Shabbat, naar Moskou om de situatie te bespreken.
Het valt echter nog te bezien of het diplomatieke offensief vruchten zal afwerpen, en of de toenemende aanvallen van de IAF op Iraanse doelen in heel Syrië Teheran ervan zullen weerhouden het laatste stuk van hun landcorridor tot aan de Israëlische grens aan te leggen.

Terroristen van de Hezbollah en leden van andere, door Iran gesteunde, sjiitische milities zijn in Syrische legeruniformen gesignaleerd om hun aanwezigheid bij de Israëlische grens te verhullen, terwijl het Syrische leger dinsdagavond eindelijk het langverwachte offensief tegen de rebellen in de provincie Daara begon.
Dit gebeurde ondanks herhaalde Amerikaanse waarschuwingen aan het regime van Assad en zijn bondgenoten om de de-escalatie­overeenkomst met betrekking tot het zuidwesten van Syrië niet te schenden, een stap die een Israëlische reactie zou kunnen uitlokken.

In Zuid-Libanon werken Hamas en Hezbollah ondertussen steeds nauwer samen en leiden ze duizenden strijders op, terwijl ze nieuwe raketfaciliteiten bouwen als voorbereiding op de toekomstige oorlog met Israël, die op meerdere fronten uitgevochten zal worden.

Dit artikel wordt u aangeboden door het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)