‘Israël geen heilig land’

0
281

Het merendeel van de bevolking van Israël baseert zich voor een opvatting over de oorsprong van het leven geenszins op de Bijbel, 53% ervan gelooft in de evolutietheorie en dat percentage is 72 bij de beroepsbevolking. Dat schrijft David van Wijck in Het Zoeklicht. Hij constateert dat velen een hekel hebben aan de orthodoxe Joodse jongeren die niet in dienst hoeven als zij naar de Talmoedschool gaan en verlangen dat Israël net als andere volken wordt.

“In dat opzicht is er niet veel veranderd sinds men aan de profeet Samuël om een koning vroeg”, schrijft Van Wijck, die onder studenten aan de universiteit van Haifa overtuigde atheïsten aantrof. “De gesprekken waren niet veel anders dan wanneer ik in Nederland mensen op straat zou aanspreken.”

Abortus

De abortuswetgeving hoort, omdat de meesten God niet als Gever van het leven zien, tot de verstgaande van de wereld, zegt de auteur. “Met 40 tot 50 duizend abortussen per jaar is abortus doodsoorzaak nummer één. In bepaalde gevallen is abortus toegestaan tot aan de geboorte. Meisjes krijgen tijdens hun tijd in het leger twee abortussen volledig vergoed.”
De verhoudingen tussen man en vrouw zijn volgens Van Wijck met die in Nederland vergelijkbaar. “Op de officiële website van de gemeente Tel Aviv is te lezen dat jaarlijks één miljoen sjekel wordt geïnvesteerd in de lhbt-gemeenschap van de stad.” Die vormt een kwart van de stadsbevolking. “Niet voor niets staat Tel Aviv bekend als de gay-hoofdstad van het Midden-Oosten. Al 20 jaar vindt daar jaarlijks een grote gay-pride plaats. Afgelopen jaar waren er 250.000 deelnemers.”

Bijbel

Maar ook andere uitingen van de seksindustrie, waarin jaarlijks 1.2 miljard omgaat, inclusief legale prostitutie, tieren er welig. En in de niet legale drugsscene gaat volgens de Israël Anti-Drug Authority 6 miljard sjekel per jaar om. “Veel mensen in Nederland denken dat Israël een heilig land is, maar zo heilig is het helemaal niet”, citeert Van Wijck, die is verbonden aan de op bijbelverspreiding onder Joden gerichte stichting Israël en de Bijbel, de Messiaanse gelovige Dov Bikas.

Die kwam een kwart eeuw geleden tot geloof in Christus, doordat een Nederlander hem het Evangelie vertelde en hij de Bijbel ging lezen.  Nu werkt hij in het hart van Tel Aviv, waar veel prostituees, vluchtelingen en drugsverslaafden zijn. Israël wilde in het verleden een koning, zodat zij zouden zijn als andere volken, maar het volk komt pas tot haar doel als de Heere Jezus als Koning regeert, schrijft Van Wijck. “Tot die tijd mogen wij hen, vanuit de Bijbel, op Hem wijzen”, zegt hij. En Dov Bikas getuigt er naar zijn mening van dat de Bijbel kracht heeft om levens te veranderen.

Tekst: Johan Th. Bos