Israël stuurt 40.000 illegale immigranten terug

0
138
De Israëlische Knesset keurde maandag een wetsvoorstel goed, dat de regering machtigt om het Hooggerechtshof te omzeilen en meer dan 40.000 illegale immigranten te deporteren. Het wetsvoorstel, dat met 71-41 stemmen is goedgekeurd, sluit ook de detentiefaciliteit voor illegale immigranten in Cholon.

De afgelopen tien jaar zijn ongeveer 60.000 illegale immigranten Israël binnengekomen, de meesten via de zuidelijke grens met Egypte. De meeste migranten komen uit Noordoost-Afrikaanse landen zoals Eritrea, Soedan en Somalië. Hoewel sommige legale vluchtelingen zijn, zijn de meeste economische migranten.

In 2012 bouwde Israël een geavanceerd grenshek langs zijn grens met Egypte, waardoor het aantal illegale immigranten dat het land binnenkwam drastisch daalde.
Tegelijkertijd probeerde de regering het aantal illegalen in het land te verminderen door hen financiële prikkels te geven om naar huis terug te keren. Maar velen namen het aanbod niet aan en het Hooggerechtshof blokkeerde de regering om hen met geweld te deporteren.

Het hof oordeelde ook, dat de regering de illegalen slechts voor maximaal 12 maanden kon vasthouden, wat betekent dat degenen die een volledig jaar van internering konden doorstaan, dan voor onbepaalde tijd vrij in Israël konden blijven.

Met toestemming overgenomen uit het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)