Israël verhinderde ruim 400 grote aanvallen in 2016

0
85
Het feit dat er in het afgelopen jaar minder terreuraanslagen zijn geweest, betekent niet dat de terroristen het niet probeerden. In feite heeft Israël elk jaar te kampen met honderden geplande en doelbewuste terreuraanslagen. Maar over de meeste ervan hoor je niets, omdat het de veiligheidstroepen lukte om ze te verhinderen.

Deze week was er een feest ter ere van de beste operaties van de Israëlische veiligheidsdienst Shabak (of Shin Bet) van de twee voorgaande jaren. Er werd gemeld dat alleen al in het jaar 2016 meer dan 400 grote terreuraanslagen konden worden voorkomen.

‘We hebben het aan de hooggekwalificeerde inlichtingendienst, de goed ontwikkelde technologie en de uitstekende medewerkers te danken, dat de veiligheidsdienst meer dan 400 aanvallen kon voorkomen,’ zei het hoofd van de Shabak, Nadav Argaman. Daarbij zijn alleen de belangrijkste aanvalspogingen vermeld. Er is niet gekeken naar enkele duizenden spontane of kleinere pogingen tot geweld.

Premier Benjamin Netanyahu zei tijdens de ceremonie: ‘De Shabak voert honderden operaties uit, die een beschermende muur vormen tegen het terrorisme dat de veiligheid van Israël en zijn burgers bedreigt. Het leven van veel burgers werd gered, dankzij de indrukwekkende acties van de Shabak. Namens de burgers van Israël feliciteer en bedank ik u voor uw acties als “een onzichtbaar schild” ([het motto van Shabak].’