Jeruzalem is paraat voor de feestdagen

0
84
De aanslagen van de afgelopen dagen, waarbij drie Israëli’s werden vermoord, hebben geleid tot verscherping van de veiligheids­maatregelen in Jeruzalem. Er is veel meer grenspolitie te zien in de Oude Stad en op pleinen met veel mensen, zoals de Machane Jehoeda Markt.

Afbeelding: Grenspolitie voor de Damascuspoort in Jeruzalem. (Archieffoto: Hadas Parush/Flash90)

De Israëlische veiligheidstroepen zijn in hoogste staat van paraatheid, vooral in Jeruzalem, wegens de komende feestdagen zoals Pesach (31 maart) en Onafhankelijkheidsdag (19 april), en de geplande evenementen, zoals de opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem op 14 mei, ‘Nakba-dag’, waarop de Palestijnen de ‘catastrofe’ van de oprichting van de Israëlische Staat herdenken, alsmede het begin van de islamitische vastenmaand Ramadan.

Ook de gebeurtenissen in Gaza hebben invloed op de activiteiten in Oost-Jeruzalem en de zogenaamde ‘gebieden’, zei een hogere Israëlische politie-officier. Hij zei verder, dat de politie nog steeds te maken heeft met de terreur van individuele terroristen, die moeilijk te voorkomen is. ‘De terrorist die afgelopen zondag de mesaanval heeft uitgevoerd, behoorde tot geen enkele organisatie. Ook de terrorist die vrijdag de soldaten met zijn auto heeft overreden en vermoord, deed dat uit eigen beweging. Deze incidenten kunnen tot verdere aanvallen door individuele terroristen leiden. ‘Aanslagen worden vaak nagebootst, zoals wij in het verleden hebben gezien,’ zei de politie-officier.

Tijdens de feestdagen wordt de aanwezigheid van politie en grenswachters versterkt door andere eenheden om voor de veiligheid van de burgers te zorgen.

Dit artikel wordt u aangeboden door het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)