Kloof PA-Hamas groter dan ooit

0
64
De Palestijnse leider Machmoud Abbas is van plan een reeks nieuwe sancties goed te keuren tegen Hamas, die hij verantwoordelijk heeft gesteld voor de aanslag op de Palestijnse premier Rami Hamdallah.

Dit zou een bewuste poging van Abbas kunnen zijn om Hamas mee te sleuren in een confrontatie met Israël om het Amerikaanse vredesplan te blokkeren, zeiden deskundigen.

Volgens berichten van een hoge functionaris van de Palestijnse Autoriteit zullen de sancties die nu tegen Hamas zijn gepland strenger zijn dan de vorige maatregelen, het dagelijks leven van de inwoners van Gaza beïnvloeden en leiden tot een verdere toename van werkloosheid en armoede.

Tot de geplande sancties behoren onder andere:
♦ verhoging van de belastingen op de in- en uitvoer naar en uit Gaza,
♦ verlaging van de salarissen van ambtenaren, waaronder veiligheidspersoneel,
♦ stopzetting van de hulp van het Palestijnse ministerie van Sociale Zaken voor 80.000 gezinnen in de Gazastrook,
♦ stopzetting van de financiële steun voor medische behandeling van patiënten en de aankoop van medische apparatuur,
♦ vermindering van de elektriciteitsvoorziening door het niet betalen van rekeningen aan het Israëlische elektriciteitsbedrijf,
♦ stopzetting van de betalingen aan het Israëlische drinkwaterbedrijf Mekorot,
♦ sluiting van bankrekeningen van zakenlieden, bedrijven en instellingen.
Deze strafmaatregelen tegen Hamas zullen uiterlijk begin april in werking treden.

Afgelopen oktober nog werd er plechtig een verzoeningsakkoord getekend tussen de Palestijnse regering in Ramallah en Hamas om een einde te maken aan de rivaliteit. Op 1 december had de Palestijnse Autoriteit de politieke controle over Gaza moeten overnemen. Maar dat lijkt niet meer het geval te zijn. De kloof tussen de partijen is breder dan ooit tevoren.