Libanon verbiedt film wegens Israëlische actrice

0
91
Deze keer is het de BDS-beweging toch gelukt. Nadat het er een paar dagen geleden nog op leek dat de boycotbeweging tevergeefs probeerde de vertoning te verhinderen van de bioscoopfilm Wonder-Woman, met de Israëlische actrice Gal Gadot in de hoofdrol, en de film volgens plan woensdag wereldwijd en in de Libanese bioscopen in première zou gaan, besloot de Libanese regering gisteren de vertoning te verbieden. In Beiroet werd de kaartverkoop stopgezet.

Een eerdere campagne van de BDS-beweging voor een verbod van de film ‘Batman v Superman’, waarin Gal Gadot ook een hoofdrol had, had geen succes. Deze keer slaagde de actie van de boycotbeweging wel, omdat de grote media er veel aandacht aan gaven. De belangrijke krant al-Akhbar schreef boven een artikel op de voorpagina ‘Er is geen plaats voor de Israëlische soldate in Libanon’.

In Libanon zijn de meningen verdeeld. Aan de ene kant wordt gezegd dat je niet een film kunt vertonen met een ex-militair in het Israëlische leger, dat slachtingen in Libanon heeft aangericht. Aan de andere kant klinken klachten dat de beslissing om de film niet te vertonen dom is, men wil een cultureel land zijn.

‘De Libanese regering heeft geen officiële mededeling over de film gedaan, maar het lijkt erop, dat de beslissing genomen is, nadat het persagentschap gisteren (woensdag) had gemeld, dat Libanese veiligheidsbeambten hadden bevestigd, dat de regering had besloten de film met de Israëlische actrice te verbieden, omdat zij in het Israëlische leger heeft gediend’, meldden de boycotters op hun Facebook pagina.

Met toestemming overgenomen uit het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)