Mohammed bin Salman

0
74
Israël en Saoedi-Arabië hebben nog geen officiële diplomatieke betrekkingen, maar deze week leek Prins Mohammed bin Salman, de toekomstige vorst van het olierijke koninkrijk, de Joodse Staat officieus te erkennen in uitlatingen voor de Amerikaanse media.

We zeggen ‘onofficieel’, omdat het nog steeds geen kwestie is van officieel beleid. Tegelijkertijd is de kroonprins die in zijn officiële functie een persoonlijk standpunt inneemt, wel degelijk ‘officieel’.

In een interview met het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic werd de prins gevraagd of hij van mening is dat het Joodse volk recht heeft op een eigen Staat op zijn voorouderlijk vaderland.
Nu is het al heel wat wanneer (linkse) liberale reguliere media dit land het ‘voorouderlijke vaderland’ van het Joodse volk noemen, wat zowel The Atlantic als Reuters deden. Dit toont aan dat het Palestijnse verhaal, dat elke Joodse band met dit land ontkent, terrein verliest.

Maar de reactie van prins Mohammed was nog veelzeggender: ‘Ik geloof dat elk volk, overal, het recht heeft in zijn eigen vreedzame land te wonen. Ik geloof dat de Palestijnen en de Israëli’s het recht hebben om hun eigen land te hebben. Maar wij moeten een vredesovereenkomst hebben om de stabiliteit voor iedereen te verzekeren en normale verhoudingen te hebben,’ hij zei.

Prins Mohammed wil nog steeds een Palestijnse Arabische staat op de zogenaamde ‘Westelijke Jordaanoever’ en in Gaza, maar heeft er geen probleem mee dat de Staat Israël in de rest van het land bestaat als natiestaat van het Joodse volk. Het is een belangrijke doorbraak dat een belangrijke Arabische leider zulke dingen in het openbaar zegt.

Maar prins Mohammed ging verder en zei tegen The Atlantic dat hij uitziet naar het sluiten van een Israëlisch-Palestijns vredesakkoord, zodat de Joodse Staat en zijn Arabische buren eindelijk openlijk kunnen gaan samenwerken.

Dit artikel wordt u aangeboden door het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)