Ook Poolse daders tijdens Holocaust

0
110
De Poolse premier Mateusz Morawiecki gisteren tijdens de veiligheidsconferentie in München in verband met de controversiële Poolse Holocaustwet, dat het niet strafbaar is om te zeggen dat er tijdens de Holocaust Poolse daders zijn geweest, net als Joodse, Russische of Oekraïense daders, en niet alleen Duitse daders.

Deze uitspraak heeft in Israël in alle politieke kringen een nieuwe golf van verontwaardiging veroorzaakt. Er klonken stemmen die het terugroepen van de Israëlische ambassadeur in Polen naar Israël eisten.

Een verslag van de journalist Ronen Bergman, die momenteel in München is voor de veiligheidsconferentie, verscheen vandaag in de krant Yediot Achronot. In het artikel schrijft hij dat hij de mening van de Poolse premier over de Holocaustwet wilde hebben. Daarom ging hij naar een vragenuur en zei: ‘Het gaat over de nieuwe wet die jullie net hebben aangenomen, die mensen verbiedt te zeggen dat jullie [Polen] betrokken waren bij de genocide op mijn volk. Ik kom uit Israël. Ik ben een Israëlische journalist en ik schrijf voor de New York Times. Neemt u mij niet kwalijk dat ik persoonlijk word. Mijn beide ouders zijn geboren in Polen. Mijn moeder ontving op haar vijfde een prijs van het Poolse ministerie van Onderwijs. Toen begon de oorlog en verloren ze veel van hun (wederzijdse) familie, omdat hun buren – hun Poolse buren – aan de Gestapo verlinkten dat ze Joden verborgen. Mijn moeder kon een groot deel van haar familie redden, omdat ze ’s nachts hoorde dat haar buren de volgende ochtend de SS zouden gaan vertellen dat er Joden waren.

Na de oorlog zwoer mijn moeder dat ze de rest van haar leven nooit meer Pools zou spreken, geen woord meer. Als ik het goed begrepen heb, wordt ik nu in uw land onder deze wet als crimineel beschouwd. Wat is het doel hiervan? Wat is de boodschap die u probeert aan de wereld over te brengen? U bereikt alleen het tegenovergestelde en trekt nog meer aandacht voor deze wreedheden’.

De Israëlische journalist kreeg veel applaus voor zijn commentaar en de Poolse premier ging in op zijn reactie op de ‘Poolse dodenkampen wet’, die een diplomatieke crisis tussen Warschau en Jeruzalem teweegbracht.

De premier zei: ‘Het is heel belangrijk om in de eerste plaats te begrijpen dat niemand zal worden gestraft of dat het als een strafbaar feit wordt beschouwd als hij zegt dat er Poolse daders waren tijdens de Holocaust. Net zoals er Joodse, Russische en Oekraïense daders en niet alleen Duitse daders zijn geweest.
Alleen al in 2017 moesten Poolse ambassades 260 keer reageren op de uitdrukking ‘Poolse vernietigingskampen’ of ‘Poolse concentratiekampen’. Dames en heren, er zijn geen Poolse vernietigings- of concentratiekampen geweest, het zijn kampen van de Duitse nazi’s geweest.’

De premier wees op de vele Polen die met hun leven moesten betalen voor het helpen van Joden. In Polen zijn 600 dorpen volledig vernietigd door de Duitse nazi’s.
‘In Polen – op Pools grondgebied moet ik zeggen, omdat er geen Polen was tijdens de Tweede Wereldoorlog – op Pools grondgebied, de enige plek op aarde waar alle gezinnen, alle buren, alle dorpelingen werden gedood omdat ze onze Joodse broeders en zusters hebben geholpen.
We hebben zes miljoen mensen verloren in Polen, het hoogste percentage van alle Europese landen. Volgens een onderzoeker hebben minstens 30.000 Joden het getto van Warschau ontvlucht, geholpen door drie, vier of vijf keer zoveel Poolse burgers, zelfs als ze het risico liepen dat de hele familie zou worden gedood.’i

Toen zei hij:’Wij zullen niemand vervolgen die zegt dat er Poolse criminelen zijn geweest, want er waren Poolse criminelen. Maar we kunnen niet accepteren dat daders worden vermengd met slachtoffers.’

Verschillende Israëlische politici beschuldigden de Poolse premier vervolgens van antisemitisme.

Yair Lapid (Yesh Atid) eiste het onmiddellijk terugroepen van de Israëlische ambassadeur uit Polen. Hij noemde de verklaring van de Poolse premier ‘het oudste antisemitisme. De daders zijn niet de slachtoffers. De Joodse Staat zal niet toestaan dat de vermoorde mensen de schuld krijgen van hun eigen moord.’

Premier Benjamin Netanyahu, die ook in München is, noemde de verklaring van zijn Poolse collega Morawiecki schandalig. ‘Het probleem is het ontbreken van begrip van de geschiedenis en het ontbreken van gevoeligheid voor de tragedie van ons volk,’ zei hij. Hij is van plan om zeer binnenkort met Morawiecki te spreken.

De leider van de Arbeidspartij Avi Gabai zei dat de Poolse premier had gesproken zoals elke andere ontkenner van de Holocaust. ‘Het bloed van miljoenen Joden schreeuwt uit de aarde van Polen over het vervalsen van geschiedenis en het weglopen voor verantwoordelijkheid. Tijdens de Holocaust werden Joden vermoord en de Polen zijn actief betrokken geweest bij de Holocaust.’

De Poolse regering reageerde zondag en benadrukt, dat het bij de uitspraken van de premier niet om het ontkennen van de Holocaust ging.

Dit artikel wordt u aangeboden door het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)