Oorlog als US Jeruzalem-verklaring blijft

0
21
De Palestijnse leider Machmoud Abbas vervolgde dinsdag zijn overdreven reactie op de erkenning door de Amerikaanse president Donald Trump van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door met een regionale oorlog te dreigen.

Sprekend in Kaïro verklaarde Abbas: ‘Jeruzalem is de sleutel tot vrede als het onze hoofdstad is, en zo niet, dan is het de sleutel tot oorlog. Trump zal moeten kiezen.’
‘Er bestaat niet zoiets als een Palestijn die zelfs maar één millimeter van Jeruzalem zal opgeven.’

Er waren twee belangrijke problemen met het commentaar van Abbas.
♦ Ten eerste is inmiddels duidelijk geworden dat de verklaring van Trump over Jeruzalem echt niet zo interessant was voor de rest van de Arabische wereld.
Zoals we eerder al eerder hebben gemeld, heeft de Egyptische regering haar bevolking in stilte aangemoedigd om te accepteren dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is en dat de Palestijnen redelijkerwijs in staat moeten zijn om hun hoofdstad in Ramallah te vestigen.
Eerder legde een Saoedische topdeskundige aan de Arabische wereld uit, waarom Trump de claims van Israël op de Heilige Stad terecht accepteerde. Anders gezegd, in tegenstelling tot de beweringen van Abbas distantieert de Arabische wereld zich in feite van harde Palestijnse standpunten ten opzichte van Jeruzalem.

♦ Het tweede probleem met wat Abbas in Kaïro te zeggen had, is dat het nogmaals duidelijk maakt dat het ware einddoel van de Palestijnse zaak is om alle Joodse soevereiniteit overal in de stad uit te wissen. Abbas sprak over het niet opgeven van zelfs maar een millimeter Jeruzalem, wat betekent dat hij nooit echt de Israëlische controle zal accepteren, zelfs niet over de westelijke kant van de stad.