Opperrabbijn: Duitse Joden, blijf kipa dragen

0
83
De laatste antisemitische incidenten in Berlijn hebben ook de Israëlische media bereikt. Bij een van de incidenten werd een in Berlijn wonende Israëli voor zijn restaurant beledigd door een Duitser. Daarna werd bericht over een Joods meisje, dat door een moslim-klasgenoot werd beledigd en bedreigd.

Afbeelding; opperrabbijn David Lau (foto: Miriam Alster/Flash90)

Maar het laatste incident, waarbij een Israëlische Arabier in Berlijn met een keppeltje op zijn hoofd de straat op ging, door een Syrische vluchteling met een riem werd geslagen en als jood uitgescholden, zorgde voor bijzonder grote krantenkoppen, ook in Israël.

In Duitsland werd vervolgens opgeroepen tot demonstraties, tot een ‘Kipa-dag’, waarop alle burgers van een stad, zoals gisteren in Berlijn en op 14 mei in Frankfurt, de straat op moeten gaan met een Kipa op hun hoofd.

Niettemin waarschuwde de voorzitter van de Centrale Raad van Joden in Duitsland, Josef Schuster, de Joden ervoor in het openbaar de kipa te dragen en adviseerde hen om een ​​muts over de kipa te dragen, vooral in grotere steden. in een interview met de Duitse radiozender Radio Eins zei hij dat het dragen van de kipa een grondrecht was, maar hij waarschuwde enkelingen ervoor om zich in het openbaar met een kipa te tonen.

Nu heeft ook de opperrabbijn van Israël, rabbi David Lau, zich in de discussie over de Kipa in Duitsland gemengd. Hij riep nu de Duitse Joden op om niet te stoppen met het dragen van de kipa, ondanks het gevaar van antisemitische aanvallen.

‘De Kipa is een Joods symbool, blijf hem dragen met trots,’ zei hij. Volgens het Israëlische rabbinaat zouden verschillende Duitse Joden de opperrabbijn hebben benaderd met de vraag hoe zij zich moeten gedragen. Zij zouden naar huis, naar Israël moeten komen, zou zijn antwoord zijn geweest.