PA tegen vredesplan zonder Jeruzalem

0
92
Husam Zomlot, de gezant van de Palestijnse Autoriteit in Washington, zei maandag dat de Palestijnse Autoriteit (PA) geen Amerikaans vredesplan zal aanvaarden waarin Oost-Jeruzalem niet is opgenomen.

Zomlot zei tijdens de J Street Conference: ‘We blijven standvastig in onze visie van vrede en zelfbeschikking. Twee staten met de grenzen van 1967, met een Palestijnse Staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. ‘Deze visie zou een Staat Israël moeten omvatten met definitieve, veilige, internationaal erkende grenzen en nabuurschapsbetrekkingen met ons [Palestina].

Met betrekking tot het komende vredesplan van de regering Trump maakte hij duidelijk dat de Palestijnen geen genoegen zullen nemen met een achtergestelde, van buitenaf bepaalde Staat, of een ‘Staat binnen voorlopige grenzen’ zullen aanvaarden. Hij benadrukte verder dat zij geen Staat zullen accepteren ‘met zelfs maar één Israëlische soldaat in het land’.

Zomlot herhaalde ook het bekende feit dat de Palestijnen het besluit van de Amerikaanse regering verwerpen, om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen:
‘Het helpt de zaak van de vrede niet. Jeruzalem is de sleutel tot vrede. Jeruzalem is het hart van de tweestaten­oplossing. Zonder Jeruzalem zal er nooit een tweestaten­oplossing komen. Dit besluit was contra­productief voor de vrede.

‘Niemand kan alleen aanspraak hebben op Jeruzalem. We beloven dat wanneer er vrede heerst, wanneer de staat Palestina is gevestigd, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad, we niet alleen de Joodse band met Jeruzalem zullen waarnemen, maar deze zullen vieren’, vervolgde Zomlot.

Vorige week zei een woordvoerder van het Witte Huis dat de regering Trump zijn Israëlisch-Palestijns vredesplan bijna heeft voltooid, maar nog steeds moeite had om te beslissen waar en wanneer het gepubliceerd zal worden.

Een van de weinige details die de woordvoerder noemde was dat er geen Amerikaanse verplichting tot een tweestatenoplossing in het plan zal zijn, zoals de PA had gevraagd. Trump daarentegen wil alles accepteren waarover beide partijen het eens zijn.

De Palestijnse leider Machmoud Abbas was zeer verstoord over Trumps erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël, vorig jaar december. Vertegenwoordigers van de PA hebben herhaaldelijk het vredesaanbod van Trumps regering verworpen omdat zij menen dat het pro-Israël gericht is. Zomlot noemde onlangs Trumps erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël ‘achterbaks’.

Dit artikel wordt u aangeboden door het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)