Palestijnen: Grote toezeggingen van Trump

0
85
Palestijnse functionarissen zeggen dat Machmoud Abbas belangrijke toezeggingen heeft kunnen afdwingen van de Amerikaanse president Donald Trump, toen deze dit weekeinde een telefoongesprek had met de Palestijnse leider.

Een ultraorthodoxe Joodse man verkleed als de Amerikaanse president Donald Trump tijdens het Joodse Poerimfeest. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90).

Verwacht wordt dat Abbas volgende maand het Witte Huis bezoekt. Volgens de Palestijnse hoofdonderhandelaar Saeb Erekat zal Trump daarbij een ‘historisch’ aanbod doen aan de Palestijnen.
Volgens Erekat zal Trump aan Abbas vragen om de vredesonderhandelingen met Israël te hervatten, in ruil voor Amerikaanse druk op Israël om Joodse nederzettingen te bevriezen.

Naar verluid zou Trump ook aanbieden om zijn belofte te herroepen, de Amerikaanse ambassade terug te brengen naar Jeruzalem, een stap die een belangrijke steun zou zijn voor Israëls aanspraak op de Heilige Stad.
De beweringen van Erekat in het Arabischtalige dagblad Al-Khaleej konden niet worden geverifieerd.

Intussen heeft premier Benjamin Netanyahu maandag een gesprek gehad met Jason Greenblatt, Trumps speciale gezant voor het Midden-Oosten. Daar leek geen sprake te zijn van bevriezing van de nederzettingen, maar Greenblatt bracht Trumps wens over om de Palestijnse economie te stimuleren, waarmee Netanyahu het van harte eens was.

Met toestemming overgenomen uit het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)