Palestijnen willen Israël uit de VN gooien

0
119
Aan de grens met Gaza is het sinds twee dagen rustig en alles wijst erop dat dit voorlopig zo zal blijven. Maar op diplomatiek niveau gaat de oorlog tussen de Palestijnen en Israël onverminderd door, met een tot falen gedoemd initiatief.

Afbeelding Algemene Vergadering van de VN (Archieffoto: Amir Levy/Flash90)

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken en de Israëlische VN-delegatie bereiden zich voor om een nieuw Palestijns initiatief tegen Israël te dwarsbomen, volgens een bericht van het nieuwsportaal Ynet. Deze keer willen ze dat Israël door de VN wordt geschorst. Zij willen dit bereiken door soortgelijke stappen te ondernemen als tegen Zuid-Afrika ten tijde van de apartheid, dat daarna enkele jaren geen lid meer was van de Verenigde Naties.

De Palestijnen zullen aanvoeren dat Israël de resoluties van de VN-Veiligheidsraad negeert, zich verzet tegen het Handvest van de Verenigde Naties en de apartheid bevordert door middel van de onlangs aangenomen Nationaliteitswet, die Israëls identiteit vastlegt als ‘Joodse Staat’.

Voor een tijdelijke of definitieve verwijdering van Israël uit de Verenigde Naties moeten de Palestijnen een tweederde meerderheid in de Algemene Vergadering en negen stemmen van de leden van de Veiligheidsraad krijgen, waaronder de vijf permanente leden, de Verenigde Staten, Rusland, China, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. De Palestijnen zouden ook kunnen proberen Israël het stemrecht in de Algemene Vergadering te ontnemen.

Aangezien de VS echter een vetorecht heeft in de Veiligheidsraad, zullen de Palestijnen nauwelijks de stemmen van de permanente leden krijgen. Aan de andere kant hebben ze een goede kans om hun voorstel voor te leggen aan de Algemene Vergadering, waar ze kunnen rekenen op een moslimmeerderheid. Als dit plan slaagt, wordt dat een ongekende overwinning voor de Palestijnse diplomatie.

Om dit te voorkomen werkt de Israëlische VN-ambassadeur Danny Danon samen met zijn Amerikaanse collega Nikki Haley om samen met andere landen het Palestijnse initiatief te verhinderen. ‘Dit is een cynische poging van de Palestijnen om hun leugens op het podium van de Verenigde Naties te verspreiden,’ zei Danny Danon.

Dit artikel wordt u aangeboden door het maandblad Israel Today (www.israeltoday.nl)